A megfázást a hideg okozza?

NEM 

rhinovirus_1_megfazas_natha_virus

Plüss rhinovírus

 

A betegséget, amit megfázásként ismerünk, és tünetei a köhögés, torokfájás, orrfolyás, orrdugulás, láz stb. vírusok okozzák. Leggyakrabban az ún. rhinovírus, de összesen kétszáznál is többféle vírus okozhatja. Emellett a betegséget felülfertőződés is súlyosbíthatja. Ez történik, amikor a nátha vírussal meggyengített szervezetünk még bekap valami egyéb bakteriális fertőzést is. A megfázást követő bakteriális fertőződések tipikus példája a tüdőgyulladás, valamint az arcüreg- vagy a fül gyulladásos megbetegedése.

De a kérdéshez visszatérve: ha kisgatyába, sapka nélkül kimegyünk a -10 fokba, és ott hosszabb időt eltöltünk, attól még nem fogunk megfázni, ellenben ettől is lehetünk nagyon betegek, és ha elég sokáig maradunk így az udvaron, meg is fagyhatunk.

Ez is érdekelhet:
Honnan tudom, hogy influenza vagy megfázás, amit elkaptam?

Ugyanakkor valószínű, hogy bár a betegségnek nem elsődleges kiváltója, de áttételes módon az esetek egy részében a hideg is közrejátszhat kialakulásában. Hogy milyen mértékben, arról nem egységes a szakemberek véleménye, de ezek a főbb tényezők, amikkel a betegséget és a hőmérsékletet összekapcsolják:

  • A meghűlést okozó vírusok némelyike lehet szezonális jellegű, gyakoribb előfordulással hideg vagy nedves időjárási körülmények között, de a szezonalitás oka az is lehet, hogy ilyenkor az emberek több időt töltenek zárt térben összezsúfolva.
  • Szerepet játszhat a hideg úgy is, hogy a száraz, hideg levegő a nyálkahártyák ellenálló képességét is csökkenti az arra hajlamosaknál.
  • A hideg, mint szervezetünket érő stresszhatás is felelős lehet részben azért, hogy szervezetünk veszít ellenálló képességéből.
  • A vírusok sikeresebb terjedésének kedvezhet, hogy hideg és alacsony páratartalmú levegőben tovább maradhatnak a levegőben, így távolabbra juthatnak el, mint melegben.

rhinovirus_2_megfazas_natha_virus

Rinovírus elektronmikroszkóppal

A megfázás tehát a felső légutak vírusos fertőzése, ahol a vírus elsősorban az orr, a torok és a tüdő nyálkahártyáját támadja. A meghűlésre nincs gyógymód, de a tünetek kezelhetőek. A felnőttek átlagosan évente kétszer-háromszor kapnak meghűlést. A gyermekek körében az átlag hat és tizenkét meghűlés évente. A fertőzés megelőzésének elsődleges módja a gyakori kézmosás, és hatékony védekezési mód lehet az arcmaszk viselése is.

A meghűlést okozó vírusok többsége kétféle módon terjed: a vírust tartalmazó levegőben szállított cseppek belélegzése vagy szájon át történő bekerülése útján, illetve fertőzött orrváladékkal vagy fertőzött tárgyakkal való érintkezés útján. A vírusok hosszú ideig életben maradnak a környezetben, ahol a kézről a szembe vagy az orrba kerülve terjesztik a fertőzést.Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mikor van Vilmos névnap? Nagy családnév – mi az eredete, jelentése? Keresztrejtvény – 16.12.01. Miért kezdődik az alkohol, algebra, algoritmus, alkóv szavunk mind ugyanúgy? Mikor van Katinka névnap? Melyik Magyarország legalacsonyabb hegycsúcsa? Mikor van Zelma névnap? Hogyan utazzunk koronavírus idején? 2015. december 12. munkanap vagy szabadnap? Rácz családnév – mi az eredete, jelentése?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.