A megfázást a hideg okozza?

NEM 

rhinovirus_1_megfazas_natha_virus

Plüss rhinovírus

 

A betegséget, amit megfázásként ismerünk, és tünetei a köhögés, torokfájás, orrfolyás, orrdugulás, láz stb. vírusok okozzák. Leggyakrabban az ún. rhinovírus, de összesen kétszáznál is többféle vírus okozhatja. Emellett a betegséget felülfertőződés is súlyosbíthatja. Ez történik, amikor a nátha vírussal meggyengített szervezetünk még bekap valami egyéb bakteriális fertőzést is. A megfázást követő bakteriális fertőződések tipikus példája a tüdőgyulladás, valamint az arcüreg- vagy a fül gyulladásos megbetegedése.

De a kérdéshez visszatérve: ha kisgatyába, sapka nélkül kimegyünk a -10 fokba, és ott hosszabb időt eltöltünk, attól még nem fogunk megfázni, ellenben ettől is lehetünk nagyon betegek, és ha elég sokáig maradunk így az udvaron, meg is fagyhatunk.

Ez is érdekelhet:
Honnan tudom, hogy influenza vagy megfázás, amit elkaptam?

Ugyanakkor valószínű, hogy bár a betegségnek nem elsődleges kiváltója, de áttételes módon az esetek egy részében a hideg is közrejátszhat kialakulásában. Hogy milyen mértékben, arról nem egységes a szakemberek véleménye, de ezek a főbb tényezők, amikkel a betegséget és a hőmérsékletet összekapcsolják:

  • A meghűlést okozó vírusok némelyike lehet szezonális jellegű, gyakoribb előfordulással hideg vagy nedves időjárási körülmények között, de a szezonalitás oka az is lehet, hogy ilyenkor az emberek több időt töltenek zárt térben összezsúfolva.
  • Szerepet játszhat a hideg úgy is, hogy a száraz, hideg levegő a nyálkahártyák ellenálló képességét is csökkenti az arra hajlamosaknál.
  • A hideg, mint szervezetünket érő stresszhatás is felelős lehet részben azért, hogy szervezetünk veszít ellenálló képességéből.
  • A vírusok sikeresebb terjedésének kedvezhet, hogy hideg és alacsony páratartalmú levegőben tovább maradhatnak a levegőben, így távolabbra juthatnak el, mint melegben.

rhinovirus_2_megfazas_natha_virus

Rinovírus elektronmikroszkóppal

A megfázás tehát a felső légutak vírusos fertőzése, ahol a vírus elsősorban az orr, a torok és a tüdő nyálkahártyáját támadja. A meghűlésre nincs gyógymód, de a tünetek kezelhetőek. A felnőttek átlagosan évente kétszer-háromszor kapnak meghűlést. A gyermekek körében az átlag hat és tizenkét meghűlés évente. A fertőzés megelőzésének elsődleges módja a gyakori kézmosás, és hatékony védekezési mód lehet az arcmaszk viselése is.

A meghűlést okozó vírusok többsége kétféle módon terjed: a vírust tartalmazó levegőben szállított cseppek belélegzése vagy szájon át történő bekerülése útján, illetve fertőzött orrváladékkal vagy fertőzött tárgyakkal való érintkezés útján. A vírusok hosszú ideig életben maradnak a környezetben, ahol a kézről a szembe vagy az orrba kerülve terjesztik a fertőzést.