A magyar csípős paprika tényleg nagyon erős?

Nem vészes.

 

mennyire_eros_magyar_csipos_paprika

Persze, persze, viszonyítás kérdése, szóval mihez képest? Nekünk például épp elég erős. És egyáltalán hogyan lehet ezt mérni?

Hagyományosan (1912 óta) a csípősséget SHU-ban mérik. Az SHU = Scoville Heat Unit, ami kb “Scoville hőegységet” jelent. Wilbur Scoville, amerikai kémikus volt, aki kidolgozta a módszert, melynek lényege, hogy a paprikák csípősségét okozó kapszaicin nevű vegyület koncentrációját meg tudják határozni a termésekben.

A Scoville-egységben meghatározott értékek hozzávetőlegesek, egyrészt mert az egyes fajtákon belül is nagy eltérések tapasztalhatók a növény származásától, a klímától, páratartalomtól és a talajtól függően, másrészt mert a mérési módszer érzékszervi teszteken (értsd: kóstoláson) alapul. Ezzel együtt mai napig gyakran hivatkoznak rá, többek között a csípős termékeket előállító élelmiszeripari cégek reklámjaiban is.

Sőt, az 1990-es évektől éleződött ki igazána verseny a paprikanemesítők között a “legerősebb paprika” létrehozásával járó “dicsőségért”. Az Erős Pista csípősségi értéke nagyjából 1000 SHU, de a legerősebb hegyes paprikáink is alig haladják meg a 2500-as értéket. A jelenleg (2014) Guinness-rekorder Carolina Reaper (“Karolinai Kaszás”) fantázianévre hallgató paprikáé  az Erős Pistánál nagyjából 1500x erősebb: 1 569 300 SHU. Egy erősebb Tabasco-szósz csípőssége 5000 SHU körüli, a jalapeno paprikáé 2500-8000 SHU, a rendőrségi paprikaspray erőssége nagyjából 2 millió és a paprika erősségéért felelő vegyi anyag, a tiszta kapszaicin csípőssége 15-16 millió SHU.

csipos_paprika_eros_magyar_scoville_shu

A több százezer, vagy millió feletti SHU értékű paprikák felnyitásához, kezeléséhez már vegyvédelmi védőöltözet és légzőkészülék szükséges, kóstolásuk életveszélyes vakmerőség volna.Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mi a címe a képnek? Keresztrejtvény – 16.11.20. Mi a címe a képnek? Mikor lesznek hosszú hétvégék 2015-ben? 34 magyar kutya, aki menhelyről, utcáról talált örök otthonra Mikor van Mátyás névnap? Hogyan írjuk helyesen: íz vagy iz? Hogyan néz ki egy teljesen meghámozott görögdinnye? Mikor van Loretta névnap? Keresztrejtvény – 16.06.08.

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.