Mikor van Diána névnap?

Szeptember 18.

Diána római mitológiai név, a görög Artemisz istennő római megfelelőjének a neve. Jelentése valószínűleg: nap, nappal.

Diana-névnap-cikk“A versailles-i Diána” néven ismert márványszobor a párizsi Louvre múzeumában található. Egy korábbi görög Artemisz-szobor ókori római másolata. Diana az i. e. 4. században jelent meg a római mitológiában. A szamszniszok törzsi istene az i. e. 340–338-as latin háború után kialakuló latin szövetség fő védnöke lett. Neve a dia (fény) tőre vezethető vissza és a „holdfény” szinonímája. Kultusza a klasszikus köztársaság korában tovább bővült. A görög panteon más isteneinek átvétele mellett a meglévőket is azonosították görög istenekkel, így Dianát Artemisszel. Ekkortól a vadászat istene is. Ő uralja a vadállatokat és a vadont is, valamint a szűzesség jelképe. Megmaradt a latin népek, a szülés és a nők védnökének és holdistennőnek is, amely tulajdonságokkal Artemisz nem rendelkezett.

Híres Diánák: Igaly Diána sportlövő olimpiai bajnok, Detre Diána sokszoros magyar bajnok szörföző, Nyári Diána színésznő, Ürge-Vorsatz Diána klímakutató, Diana Ross énekesnő, Diána walesi hercegné, Diana,a Scooby-Doo mese és film szereplője.

Hétgyermekes édesanya és nemzetközi hírű klímakutató Ürge-Vorsatz Diána, aki az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének tagjaként 2007-ben Nobel-díjat kapott. A gyerekek mellett éjszaka dolgozik és a konferenciákra viszi magával a kicsiket, akik közül a legfiatalabb 2014-ben csupán 10 hónapos volt. A mindennapokban is nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, például ha csak teheti, használt dolgokat vásárol. Vallja, hogy a jó minőségű használt is lehet épp olyan jó, mint az új.

 

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mikor van Fruzsina névnap? Keresztrejtvény – 08.12. Szabó családnév – mi az eredete, jelentése? Július 31. – miről nevezetes? Mikor van Fanni névnap? Mikor van Nimród névnap? Hogyan főzzek tojást vagy tésztát, ha nincs gáztűzhelyem vagy elromlott? Melyik Magyarország második legmagasabb hegycsúcsa? Mennyire vagy jó megfigyelő? Mikor van Donát névnap?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.