Zeller fagyasztása: hogyan fagyasztható, meddig ehető a zeller?

A zeller jól fagyasztható, ugyanakkor felolvasztás után már nem lesz többé ropogós. Levesekhez, mártásokhoz azonban kiválóan felhasználható.

A zeller előkészítése fagyasztáshoz

Első lépésként alaposan mossuk meg a zellert hideg víz alatt, hogy eltávolítsuk az esetleges szennyeződéseket. Majd – tetszés szerint – vágjuk, vagy aprítsuk fel a zöldséget.

Hogyan fagyasztható a zeller?
A zeller a felolvasztás után már nem lesz ropogós, de például levesekhez, mártásokhoz kiválóan felhasználható. Fotó: Pixabay

Blansírozás

A blansírozáshoz vegyünk elő egy nagy fazekat, és töltsük meg vízzel. Annyi víz legyen az edényben, amennyi bőven ellepi majd a zellert. Forraljuk fel a vizet. Mindeközben vegyünk elő egy másik tálat is, amit töltsünk meg hideg vízzel, lehetőség szerint jégkockákat is tegyünk bele.

Ha felforrt a víz, helyezzük bele a vágott/aprított zellert, hagyjuk benne kb. 3 percig, majd egy szűrőkanállal gyorsan tegyük át a jeges vízbe, hogy ezzel leállítsuk a főzési folyamatot. Hagyjuk a hideg vízben addig, amíg teljesen kihűl. Ezt követően csepegtessük le a szűrőkanál segítségével a zellert, tegyük több rétegnyi papírtörlőre, és hagyjuk megszáradni.

Gyorsfagyasztás, fagyasztás

A zellert tegyük egy rétegben egy akkora tálcára, amekkora befér a fagyasztóba, és néhány órára hagyjuk a mélyhűtőben. A gyorsfagyasztás megakadályozza, hogy később egyetlen tömbbé álljon össze a zöldség. Ezután vegyük ki, és már tehetjük is a zárható fagyasztótasakokba.

A megfelelően hőkezelt zeller korlátlan ideig eltartható a fagyasztóban, a legjobb minőség érdekében ugyanakkor 12 hónapon belül érdemes felhasználni.

(Via)