Tök fagyasztása: hogyan fagyasztható, meddig ehető a tök?

A tök fagyasztása nem igényel sok időt, lefagyaszthatjuk nagyobb darabokra vágva, vagy  lereszelve is. Mutatjuk a lépéseket.

Hogyan fagyasztható a tök
A tökfélék többféleképpen, darabokra vágva, vagy lereszelve is fagyaszthatóak. Fotó: Getty Images

A tök fagyasztása nagyobb darabokban

Ebben az esetben fagyasztás előtt mindenképpen érdemes blansírozni, azaz hőkezelni a tököt. Ehhez hámozzuk meg, a magokat kanalazzuk ki, vágjuk fel a kívánt méretű darabokra, majd tegyük 1-2 percre egy fazék forrásban lévő vízbe. Amint letelt az idő, szedjük ki, és tegyük azonnal ugyanennyi időre egy hideg vízzel, jégkockákkal teli tálba. Ezután szárítsuk meg, és tálcán, vagy tepsin tegyük egy rétegben a mélyhűtőbe. Ha megfagyott, akkor csomagoljuk zárható fagyasztózacskóba, és mehet a mélyhűtőbe.

A hőkezelt, fagyasztott tök egy évig is megőrzi minőségét. Kiolvasztva használhatjuk ragukban, levesekben is.

A tök fagyasztása lereszelve

A tököt – de akár a cukkinit, a patisszont -, lereszelve is eltehetjük a fagyasztóba. Ebben az esetben nincs szükség blansírozásra, és a tálcán való előfagyasztással sem kell időt töltenünk. Vágjuk a tököt darabokra, pucoljuk meg, kanalazzuk ki a magokat. Egy nagy lyukú reszelőn reszeljük le a zöldséget, és egy konyharuha segítségével nyomkodjuk ki belőle a nedvességet. Tetszőleges adagokban csomagoljuk a fagyasztótasakokba. Akár friss kaprot is tehetünk a lereszelt tökhöz, mielőtt lezárnánk a tasakot.

Kiolvasztás után tökéletes főzelékekhez, krémlevesekhez is.