A tojásfehérje fagyasztása: hogyan fagyasztható, meddig tárolható a tojásfehérje?

 Több receptben is csak a tojássárgájára van szükség, de mit kezdjünk a megmaradt tojásfehérjével? Érdemes lefagyasztani a következő alkalomra, mutatunk egy praktikát.

A tojások szétválasztásakor legyen kéznél egy jégkockatartó tálca, és töltsük meg a rekeszeket a fehérjével. Majd tegyük a tálcát a fagyasztóba, míg a tojásfehérje nem szilárdul meg. Ha megfagyott, nyomjuk ki a jégkockatartóból, tegyük egy cipzáras fagyasztótasakba – de dobozba is mehet, ha szorosan záródik a fedele – , és tegyük vissza a mélyhűtőbe.

Legfeljebb egy évig tárolható így a tojásfehérje.

 Ez a módszer azért is praktikus, mert a legközelebbi receptnél elég csak annyi tojásfehérje-kockát felolvasztanunk, amennyire szükségünk van. 

A tojásfehérje fagyasztása
A maradék tojásfehérje lefagyasztható, így nem kell kidobni. Fotó: Getty Images

 Ha a tojásfehérje teljesen felolvadt a hűtőszekrényben, akkor még hagyjuk szobahőmérsékleten melegedni körülbelül 30 percig, mielőtt felvernénk.

Figyelmeztetés: a felolvasztott nyers tojásfehérjét olyan receptekhez alkalmazzuk, ahol hőkezelésre – sütésre/főzésre – van szükség, ne használjuk például alkoholmentes italokban, vagy sütés nélküli süteményekhez.

(via)