Mikor van telihold 2023-ban?

Tizenhárom telihold lesz 2023-ban, augusztusban eljön a kék hold ideje is. Íme, a pontos dátumok.

A Hold az egyik legmisztikusabb égitest, annak ellenére, hogy nagyon sokat tudunk róla, hiszen mindig feltűnik az égen, és változásai szabad szemmel is megfigyelhetők. A tudományos tények mellett azonban néhány közhiedelem is fűződik hozzá, és különösen a telihold az, ami évszázadok óta megbabonázza az embereket. 

Mi is az a telihold?

A Holdnak nincs saját fénye, amiért mégis úgy látjuk, hogy az égitest világít, valójában a Hold felszínéről visszatükröződő napfény. A Hold megvilágítottsága állandóan változik a Föld körüli keringése során. Teliholdkor a Föld kerül körülbelül a Nap és a Hold közé, és a felénk eső oldalt éri a napsugár, így a holdkorong teljessé válik. (Amikor azonban a három égitest pontosan egy síkba kerül, akkor a Földről nézve holdfogyatkozást láthatunk.)

Telihold
Fotó: Celal Gunes/Anadolu Agency via Getty Images

Mikor lesz telihold? 

Egy naptári év alatt 13 holdciklus van, tehát a Hold ennyiszer kerüli meg a Földet. Egy holdfázis kicsivel több mint 29 és fél napig tart.

2023-ban ezeken a napokon lesz telihold:

 • Január 6.
 • Február 5.
 • Március 7.
 • Április 6.
 • Május 5.
 • Június 4.
 • Július 3.
 • Augusztus 1. és 31.
 • Szeptember 29.
 • Október 28.
 • November 27.
 • December 27.

Mit jelentenek a különböző holdnevek?

Több kultúra is külön nevet adott minden hónap teliholdjának, de talán a legismertebb elnevezések az észak-amerikai őslakosokig nyúlnak vissza. Ahogy a Farmers Almanac írja, az indiánok a telihold neveket az egész hónapra alkalmazták, és mindegyik egy-egy megfigyelés alapján származik. 

A januári holdtölte például a Farkas telihold nevet kapta, mégpedig azért, mert a tél közepén, a hidegben és fagyban gyakran feltűntek az éhes farkasfalkák az indián falvak közelében, vonításukat pedig messziről is hallani lehetett. 

Farkas vonítás teliholdkor
Illusztráció. Fotó: Getty Images

Február a Havas telihold időszaka, mivel a megfigyeléseik szerint mindig ekkor esett a legtöbb hó. Egyes törzsek Éhező holdnak is nevezték, mert a zord időjárási körülmények megnehezítették a vadászatot.

Márciusban a Férges telihold jön, az idő enyhülésével, ahogy olvadt a talaj, előmásztak a földigiliszták.

Április a Rózsaszín telihold, amikor megjelentek az első tavaszi virágok.

Május a Virágos telihold, ekkor már minden virágba borult.

Június az Epres telihold nevet kapta, hiszen megfigyelték, hogy ekkor érett az eper.

Júliusban jött a Szarvasbika telihold, ami abból adódik, hogy a hím szarvasok ekkor kezdték növeszteni új agancsukat.

Augusztusban a Tokhal telihold ideje van, ebben a hónapban lehetett a legkönnyebben tokhalat halászni.

Szeptember az aratás hónapja, innen kapta nevét az Aratási telihold. Októberben van a Vadászati telihold, ekkor jött el az ideje annak, hogy elkezdjék a húst felhalmozni a hosszú télre.

A novemberi a Hód telihold, a hódok ekkor kezdték el építeni a gátjaikat, a vadászok pedig a hódcsapdákat, mert a prém fontos volt a téli öltözethez.

December a Fagyos telihold, amikor a legsötétebbek és a leghosszabbak az éjszakák.

Mi az a kék hold? 

A kék hold (angolul Blue Moon) elnevezés nem a hold színének megváltozására utal, pusztán arra a ritka jelenségre, hogy egy naptári hónapon belül kétszer is telihold van. Ebben az esetben a második teliholdat hívják angol nyelvterületeken kék holdnak, ami 2023-ban augusztus 31-én lesz. 

Telihold és az alvás: van közük egymáshoz?

A népi megfigyelések szerint a holdciklus befolyásolja alvásunk minőségét, és sokan panaszkodnak arra, hogy teliholdkor alszanak a legrosszabbul. Egy svájci kutatás során  tudományosan is bebizonyosodott, hogy a megfigyelés nem téves, telihold idején valóban rosszabb lehet az alvás minősége – az okokról itt írnak.Mikor van Szilveszter névnap? Hogyan írjuk helyesen: hugyos vagy húgyos? Mikor van Rozália névnap? Március 6. – miről nevezetes? Szeptember 26. – miről nevezetes? Mikor van Dömötör névnap? Mi a koleszterin? Mikor van Apollinár névnap? Október 12. – miről nevezetes? Mikor van téli szünet 2023-ban?