Szeptember 4. – miről nevezetes?

1950-ben ezen a napon született Karda Beáta énekesnő.

Zenészcsaládba született, édesapja Karda Tibor zongorista, aki a Fészek Klub meghatározó egyénisége volt. Beáta modern akrobatikát és dzsesszbalettet is tanult a zongorázás és a hangképzés mellett. Az 1967-es Táncdalfesztiválon való szereplése jelentette az énekesi pályája kezdetét. A hetvenes években Németországban és Svájcban is vendégszerepelt. Számos kislemeze jelent meg. Boldog karácsonyt a világnak című 1995-ös lemeze külföldön is népszerű lett. A hazai könnyűzenei élet állócsillaga, fő feladatának a szórakoztatást tartja. Budapesten 2004 óta több helyszínen működik Karda Bea Énekstúdió, mert a művésznő szeretné átadni tapasztalatait az érdeklődőknek. A különféle zenei stílusok előadásmódja mellett a hangképzésre és a színpadi mozgás elsajátítására helyeznek hangsúlyt az oktatók. Korra és nemre való tekintet nélkül bárki kipróbálhatja magát náluk az éneklésben. Beáta 1970 és 1979 között kilenc különböző nemzetközi dalfesztiválon nyert díjat. 2013-ban pedig Zámbó Jimmy-díjat és Magyar Jótékonysági Díjat is kapott.

Névnapok: Rozália, Róza, Ida.

Ezen a napon született:

  • Czóbel Béla Kossuth-díjas festőművész, grafikus 1883-ban.
  • Dawn Fraser, az évszázad úszónője 1937-ben. Ő volt 1962-ben a világon az első, aki a nők között először úszott egy percen belül 100 m gyorson.

Ezen a napon hunyt el:

  • Petényi Géza gyermekgyógyász, egyetemi tanár 1965-ben.
  • Öveges József fizikus, tanár, televíziós személyiség 1979-ben.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Keresztrejtvény – 07.12. Mi az az LDL-koleszterin? Mióta élnek emberek a Földön? Agytorna 103. forduló Agytorna 184. forduló Május 29. – miről nevezetes? Hogyan lehet védekezni a könnygáz ellen? Hogyan írjuk helyesen: sekélyes vagy sekéjes? Mikor van Leila névnap? Mikor van Antónia névnap?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.