Szeptember 1. – miről nevezetes?

A II. világháború kitörésének emléknapja

Az emberiség történetének legnagyobb és a legtöbb halálos áldozattal járó fegyveres konfliktusa. A megölt civileket és az elesett katonákat is beleszámítva 73 milliónál is többen vesztették életüket a közel hat évig tartó háborúskodásban. 1939. szeptember elsején a németek Lengyelország elleni támadásával vette kezdetét. A szövetségesek és a tengelyhatalmak álltak szemben egymással a háború folyamán. A szövetségesek alapvetően az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és a Szovjetunió voltak. 1945 augusztusáig folyamatosan újabb országok csatlakoztak hozzájuk. A velük szemben álló tengelyhatalmak közül a nagyok Németország, Japán és Olaszország voltak. 1940-ben csatlakozott Magyarország, majd Románia, Szlovákia, Bulgária, Jugoszlávia, Horvátország is. Az első világháború után, a Párizs környéki békeszerződések – mint a trianoni békeszerződés is – következtében kialakult világpolitikai helyzet nagyban hozzájárult a második világégés kitöréséhez. A civil lakosság és a hadifoglyok elleni erőszakos cselekmények mindkét oldalon végigkísérték a háború menetét. A népirtások sorából kiemelkedik a több millió zsidó életét követelő holokauszt. 1945. május 8-án ért véget a háború Európában, azzal, hogy Németország feltétel nélkül megadta magát. Szeptember 2-án pedig Ázsiában Japán kapitulációjával. A tengelyhatalmak totális vereségével fejeződött be. Az eseményeket lezáró párizsi békét 1947-ben írták alá. A Szovjetunió és az Egyesült Államok viszonya megromlott a békekötés után, és beköszöntött a hidegháború időszaka.

Szeptember elseje a juhászok, kondások, szőlőpásztorok munkába állásának napja. Megkezdődött a szőlő őrzése, a disznót hízásra fogták.

Hagyományosan szeptember elsején kezdődik a tanév az általános- és középiskolákban.

Névnapok: Egyed, Egon, Noémi, Tamara.

Ezen a napon született:

  • Brüll Adél (Léda) Ady Endre múzsája 1872-ben.
  • Jakab Csaba színművész 1953-ban.

Ezen a napon hunyt el:

  • Faludy György költő, műfordító 2006-ban.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: Linuxszal vagy Linuxxal? Melyik ülésben ülve van a legtöbb esélyünk túlélni egy repülőbalesetet? Mi a címe a képnek? Keresztrejtvény – 16.02.14. Agytorna 255. forduló Bognár családnév – mi az eredete, jelentése? Mi a címe a képnek? Hogyan írjuk helyesen: cannes-i filmfesztivál vagy Cannes-i Filmfesztivál? Keresztrejtvény – 09.13. Mikor van Szilvia névnap?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.