Mikor van Szent Iván éjjele és milyen hagyományok kötődnek Szent Iván napjához?
Szent Iván-éjnek a június 23-áról 24-ére virradó éjszakát nevezzük, ekkor van az év legrövidebb éjjele. Szent Iván napja - június 24. - a szerelem, a népszokások és a vidámság ünnepe. Honnan ered és milyen hagyományok kapcsolódnak az ünnephez? Mutatjuk a választ.

Bár az eseménynek egykor Magyarországon is igazi hagyománya volt, Szent Iván napjáról ma gyakran Shakespeare és az északi országok jelentősebb rendezvényei, köztük az észt Jaanipäev jutnak eszünkbe. Az eseményről és a magyarországi szokásokról Koltay Erika múzeumpedagógussal beszélgettünk.

Honnan ered Szent Iván ünnepe?

“Ahogy az elnevezés is utal rá, az Iván nap Keresztelő Szent János ünnepe” – kezdi Koltay Erika. Mint hozzáteszi, a keresztény egyházban a szentek közt csak Keresztelő Szent Jánosnak és Szűz Máriának van földi születésnapi ünnepe.

“A Szent Iván napi dátum június 24-én, a Jézushoz kötött születésnap pedig december 24-én van. Az intervallum szerinti összekapcsolódás már a Bibliában is megjelenik, és feltehetően nem véletlen, hogy a két ünnep a korábbi napfordulók időpontjához közel esett” – mondja Koltay.

Mint a múzeumpedagógus hozzáteszi,

a csillagászati eseményekhez kötött vallási szimbolika lényege, hogy a fény győzedelmeskedik a sötét felett.

“Erre utal többek között az, amit Keresztelő Szent János mond, tehát: »nekem fogyatkoznom, neki pedig növekednie kell«. Ez azt jelenti, hogy a téli napforduló után egyre hosszabbak a nappalok, így hiába van december 24-e körül a legsötétebb, Jézus születésnapja elhozza a fényt és reményt az emberek életébe” – magyarázza a szakértő.

Szent Iván napját és a hagyományokat gyakran kötik a pogány szokásokhoz. Mint Koltay Erika elmondta, ennek az az oka, hogy a jelentős eseményeket, köztük a napfordulókat a kereszténység előtt is megünnepelték. “Az egyház idővel igyekezett nagyon tudatosan keresztény tartalommal megtölteni a régi pogány eseményeket” – mondja Koltay.

Tűzugrással emlékeznek meg Szent Iván éjszakájáról Kijevben 2019. július 6-án. A Keresztelő Szent János tiszteletére tartott ünnepségekben fellelhetőek a kereszténység előtti idők pogány szláv hagyományai is.
Tűzugrással emlékeznek meg Szent Iván éjszakájáról Kijevben, 2019. július 6-án. A Keresztelő Szent János tiszteletére tartott ünnepségekben fellelhetőek a kereszténység előtti idők pogány szláv hagyományai is. Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

A szakértő elmondása alapján a magyarországi Szent Iván napi hagyományokról a XV. századból is vannak írásos emlékek. “Ezek csupán a legöregebb fennmaradt lejegyzések, de feltehetően jóval korábban is tartották az ünnepet hazánkban is” – magyarázza.

Szent Iván napja és a változó hagyományai

A különleges ünnepekhez gyakran párosulnak érdekes hiedelmek és népszokások. És igaz ez Szent Iván napjára is. “Az eseményhez kötött legismertebb szokás a Szent Iváni tűzugrás. A szentelt napon gyújtott tűznek tísztító, gonoszt elűző jótékony hatást tulajdonítottak a régi időkben, de a hagyományokban emellett megjelennek a régi szerelmi varázslások szokásai is. Ezek szintén a régi pogány hiedelmekig nyúlnak vissza” – mondja Koltay.

A Szent Iván naphoz kapcsolódó kisebb babonák és énekek viszont már nagyon eltérőek voltak a különböző magyarországi településeken.

A tűznek és a füstnek egykor tisztító, védelmező hatást tulajdonítottak, így a tűzgyújtás egységesen megjelent Szent Iván napján. Az viszont már nagyon eltérő, hogy ehhez a szokáshoz milyen egyéb hagyományok társultak a különböző időkben és falvakban. Megesett, hogy a gonosz távoltartása miatt minél rosszabb szagú füstöt szerettek volna csinálni a Szent Iváni tűzgyújtáskor, de vannak olyan falvak is, ahol pont illatos, Szent Iván napi füveket, gyógynövényeket dobtak a tűzbe” – magyarázza Koltay, és mint hozzáteszi, Magyarországon az is változó volt, hogy 23-a vagy 24-e éjjelén gyújtanak Szent Iván napi tüzeket.

“De alapvetően azt mondjuk, hogy Keresztelő Szent János ünnepének vigíliáján tartották az eseményt” – mondja.

Koltay Erika szerint a Szent Iván napi almához is fontos hiedelem tartozik. “Összességében tehát nagyon eltérő, hogy mit tettek a máglyára. A Szent Iváni almafajtát például gyakran a tűzbe is bedobták, mert úgy gondolták, hogy ezzel megajándékozzák a mennyben lévő gyerekeket. De ismert ünnephez kapcsolódó szokás volt az is, hogy gyerekek házról házra jártak gyümölcsért a túlvilágon lévő kisgyermekeknek” – teszi hozzá.

A Szent Iván naphoz kapcsolódó mise szintén fontos része volt az ünneplésnek a keresztényeknél. “A görög katolikusok hagyománya a tisztesfű szentelés. A szokás szerint egy több növényből álló csokrot kell vinni a Szent Iváni misére, ahol a pap megszenteli a virágokat. A szentelményeket később be lehet dobni a Szent Iváni tűzbe, hogy ezáltal még inkább biztosítsák a gyógyító hatást” – meséli a szakértő.

A gonosz elűzése mellett rengeteg szerelemhez kapcsolódó hagyomány is megjelent a magyar településeken Szent Iván napján. “A Szent Iváni virágokból gyakran készítettek koszorút is leánygyerekes házaknál. Ezekhez pedig különböző jóslások tartoztak, például ha a tűzugrás után feldobták a koszorút a fára vagy háztetőre, az pedig nem esett le, akkor a család reménykedhetett abban, hogy ősszel férjhez megy a lányuk” – mondja Koltay.

Szent Iván napi tűzugrás Magyarországon

A Szent Iván napi tűzugrásról, vigalomról és élményekről ma sem kell lemondania a kíváncsiaknak. Sőt, arra sincs szükség, hogy az északi államokig utazzunk élményekért. Koltay Erika is elmondta, hogy ahogy más régi hagyományokat is, köztük a torkos csütörtököt felélesztették az újabb korok, úgy a Szent Iván napi szokások szintén életre kelhetnek Magyarországon is.

A Dráva melletti többségében horvátok lakta Felsőszentmártonban például már évek óta tartanak kisebb nagyobb rendezvényeket a Szent Iván napjához legközelebb lévő szombaton. A dél baranyai település igyekszik megemlékezni a Szent Iván napi horvát szokásokról, dalokról, és rendszerint tűzugrást is tartanak a Dráva egyik máig megmaradt holtágánál, a Mrtvica tónál. A szokások felelevenítése után természetesen az ünneplés sem maradhat el, az eseményről 2023-ban épp június 24-én emlékeznek meg a településen.

Égő máglyán ugrik át egy lány a Szent Iván napjának éjszakáján tartott ünnepségen.
Égő máglyán ugrik át egy lány a Szent Iván napjának éjszakáján tartott ünnepségen. Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Jorge Vicarasz

Hasonló ingyenes rendezvényeket tartanak emellett Nagykanizsán, és a Balaton-parton lévő Vonyarcvashegyen is.

“A Szent Iván nap általában a vidékiek ünnepe volt Magyarországon. És meglehet, hogy a szokások egy időre megszakadtak, de talán új életre éledhetnek. Jónak tartom, mikor a hagyományok adaptálódnak az új korokhoz, és ezáltal közelebb kerülhetünk a régi gyökerekhez is” – zárja Koltay.

(Szerző: Cserdi Dóra)

Ez is érdekelhet: 

Mikor van Iván névnap és mi a név jelentése?