Sütőtök fagyasztása: hogyan kell fagyasztani, meddig marad ehető a sütőtök?

A sütőtök lefagyasztható nyersen, vagy hőkezelés után is. Utóbbi esetben tovább megőrzi minőségét és tápértékét.

A nyers tökdarabok lefagyasztásához hámozzuk meg a tököt, alaposan kanalazzuk ki a magokat, és vágjuk a húst 2-3 cm-es darabokra. Tegyük a darabokat zacskóba. Fontos, hogy ne csomagoljuk túl szorosan, különben a fagyasztott darabok összetapadnak, és nehéz lesz felhasználni azokat.

A fagyasztóban 6 hónapig marad friss a sütőtök. 

Ha fagyasztás előtt hőkezeljük, akkor a sütőtök akár egy évig is eláll a mélyhűtőben. Hámozzuk meg, a magokat kanalazzuk ki, vágjuk fel a tököt kisebb darabokra, majd tegyük 3 percre egy fazék forrásban lévő vízbe. Amint letelt az idő, szedjük ki, és tegyük 2-3 percre egy hideg vízzel, jégkockákkal teli tálba. Ezután szárítsuk meg, csomagoljuk zacskóba, és mehet a fagyasztóba. 

Hogyan fagyasztható a sütőtök?
A sütőtököt fagyasztása előtt mindig hámozzuk meg és távolítsuk el a magját. Fotó: Getty Images

További módszerek fagyasztás előtt

Miután eltávolítottuk a magokat, megtisztítottuk a húst:

Süssük a tököt kb. 150 fokos sütőben legalább 20 percig.

VAGY

Helyezzük a sütőtöket hússal felfelé egy serpenyőbe, és adjunk kevés vizet a serpenyő aljára. Egy normál méretű tököt főzzünk körülbelül egy órán át, egy közepes méretű töknek elég 45 perc, egy kis méretű tökhöz pedig 20-30 perc kell. Ezután gond nélkül szeletelhetővé válik.

VAGY

Főzzük a sütőtököt mikrohullámú sütőben. Helyezzük a sütőtököt mikrohullámú edénybe, és tegyünk egy kis vizet az edény aljára. Fedjük le a tököt celofánnal, a tetején lyukakat szúrva, hogy gőz távozhasson. Főzzük körülbelül 15 percig magas hőmérsékleten (normál méretű tök esetén.)

Ezután húzzuk le a sütőtök héját. (Hagyjuk hűlni addig, amíg megérinthető).  Ha a tököt alaposan megfőztük, akkor könnyen leválik majd a héj. Szeleteljük fel a tököt kisebb darabokra. Tegyük zacskóba – figyeljünk arra, hogy ne túl szorosan, mert akkor összetapadnak. Lehetőleg ne maradjon sok levegő a zacskóban. 

Tipp: Ha tudjuk, milyen receptekben használnánk majd a felolvasztott sütőtököt, akkor mérjük ki előre az adagokat csomagolás előtt, úgy később könnyebben felhasználható lesz.  Kivételnél a fagyasztott zacskókat forró víz alá is helyezhetjük, úgy hamarabb kiolvadnak.