Spenót fagyasztása: hogyan kell fagyasztani, meddig marad ehető a spenót?
A spenót fagyasztása nagyon egyszerű, de elcsomagolása előtt ajánlott hőkezelni a zöldséget, hogy tovább maradjon ehető, megőrizze színét és tápértékét.

A spenót kiválóan fagyasztható, így egész évben élvezhetjük friss ízét. 

A spenót általában puha és pépes lesz, miután lefagyasztottuk, de mivel megtartja a tápanyagát és az ízét, a fagyasztott spenót remek lehet, ha turmixokhoz és főtt ételekhez adjuk. A spenót blansírozása lehetővé teszi, hogy hosszabb ideig ehető maradjon, de lefagyaszthatjuk spenótot hőkezelés nélkül is.

Fagyasztás előtt az első lépés, hogy alaposan öblítsük le a spenótot. Válogassuk át a leveleket, hogy a gyomok, megbarnult vagy sérült levelek, szennyeződések ne keveredjenek a fagyasztani szánt spenót közé.

spenót_fagyasztása
A spenót fagyasztása nagyon egyszerű, de érdemes hőkezelni előtte, mert úgy 9-14 hónapig is ehető marad. Fotó: Getty Images

Ha nem tervezünk blansírozást, mert nyersen fagyasztanánk le a leveleket, akkor különösen fontos az alapos szárítás. A leöblített leveleket papírtörlőbe csomagoljuk, és finoman kinyomhatjuk belőle a felesleges nedvességet. Ezután a leveleket 10-15 percig terítsük ki egy réteg friss papírtörlőn, hogy tovább szárítsuk őket. Blansírozott spenót fagyasztásakor azonban a szárításnak nincs túl nagy jelentősége.

Blansírozás a spenót fagyasztása előtt

A zöldség blansírozása segít megőrizni a színét és a tápértékét. Egy nagy fazékban forraljunk fel annyi vizet, ami ellepi majd a spenótot, 1 kg zöldséghez számítva körülbelül 5 liter vizet. Amikor a víz forr, dobjuk bele a spenótot, és egy kanál segítségével enyhén nyomjuk le a leveleket, hogy mind a vízben legyen.

2 percig hőkezeljük a spenótotFontos, hogy ne hagyjuk tovább a forró vízben.

Amint lejárt az idő, egy szűrőkanál segítségével lecsöpögtetve, tegyük át egy hideg vagy jeges vizes tálba. Azért fontos forrázás után lehűteni a zöldséget, hogy a hő ne dolgozzon tovább, ne legyen pépes a spenót. Hagyjuk újfent 2 percig állni a hideg vízben, mielőtt a szűrőkanál segítségével kiszednénk.

Ezután alaposan le kell csöpögtetni, ha szükséges, ahogy már fentebb is írtuk, egy papírtörlőre, vagy konyharuhára terítve finoman kinyomhatjuk belőle a felesleges nedvességet. Várjuk meg, amíg megszárad.

Majd töltsük a leveleket műanyag zacskóba – azonban fontos, hogy a lezárás előtt a préseljük ki a felesleges levegőt a tasakból. Ezután már mehet is a fagyasztószekrénybe.

Megfelelően elkészítve a blansírozott, fagyasztott spenótnak 9–14 hónapig ehetőnek kell maradnia. A spenótot felhasználás előtt olvasszuk ki a hűtőszekrényben. Nyersen így már nem ajánlott fogyasztani az állaga miatt, azonban hozzáadhatjuk turmixokhoz, vagy főtt ételekhez.

Blansírozás nélkül fagyasztani a spenótot

Töltsünk meg egy, vagy több műanyag zacskót a lehető legtöbb tiszta – alapos öblítés és szárítás utáni – spenóttal. Préseljük ki a felesleges levegőt, majd zárjuk le a zacskókat. Ne aggódjunk, hogy a spenót túl szorosan csomagolt, az a jó, ha minél kevesebb felesleges levegő marad benn.

A spenót így körülbelül 6 hónapig marad ehető. Mielőtt használnánk, olvasszuk fel a hűtőben. Fogyasztás előtt nyomjuk ki a felesleges nedvességet a megolvasztott levelekből. Hozzáadhatjuk turmixokhoz, vagy főtt ételekhez.

(Via)