Répa fagyasztása: hogyan fagyasztható, meddig ehető a répa?

A sárgarépa fagyasztása nagyon egyszerű folyamat. Hogy a zöldség sokáig megőrizze minőségét, fagyasztás előtt érdemes hőkezelni.

A répa blansírozása

Első lépésként alaposan tisztítsuk meg a zöldséget. Nem szükséges meghámozni, maradhat a héja is. Ezután vágjuk fel a kívánt méretre.

A blansírozáshoz vegyünk elő egy edényt, és töltsük meg vízzel. Forraljuk fel a vizet. Mindeközben vegyünk elő egy másik tálat is, amit töltsünk meg hideg vízzel, lehetőség szerint jégkockákat is tegyünk bele.

Ha felforrt a víz, helyezzük bele a felaprított répát pár percre. Majd egy szűrőkanál segítségével tegyük át a szeleteket a jeges vízbe, hogy ezzel leállítsuk a főzési folyamatot. Hagyjuk a hideg vízben ugyanannyi ideig, ameddig forraltuk.

Répa, fagyasztás
A megmaradt répát érdemes lefagyasztani, sokáig megőrzi minőségét. Fotó: Pixabay

Előfagyasztás, gyorsfagyasztás

Utána alaposan csepegtessük le, és helyezzük a karikákat egy sütőpapírral bélelt tepsire/tálcára -lehetőleg úgy, hogy ne érjenek össze a szeletek – , és előfagyasztásra tegyük be így a mélyhűtőbe, amíg meg nem dermednek. Ez a lépés azért fontos, hogy a répák később ne álljanak össze egyetlen tömbbé.

Fagyasztás

Ha a karikák megszilárdultak, akkor már csomagolhatjuk a répákat egy zárható fagyasztótasakba – ügyeljünk arra, hogy lezárás előtt a lehető legkevesebb levegő maradjon a tasakokban. Ezután mehetnek is a fagyasztóba a csomagok.

A blansírozott, majd fagyasztott sárgarépa akár 12 hónapig is megőrzi minőségét a fagyasztóban. Ha kihagyjuk a blansírozást, és a nyers répát tesszük a fagyasztótasakokba, akkor 2 hónapig őrzi meg minőségét.