Paradicsom fagyasztása: hogyan kell fagyasztani, meddig marad ehető a paradicsom?

A paradicsom fagyasztása meglehetősen egyszerű, nincs szükség pürésítésre, vagy hőkezelésre előtte. A fagyasztóban megőrzi aromáját és frissességét is.

A paradicsom fagyasztásának legkönnyebb módja: egyszerűen zacskóba helyezni, és betenni a mélyhűtőbe! 

Teljes mértékben megtartja az aromáját és frissességét, hónapok múlva is felhasználható marad. Ráadásul, felolvasztás után könnyen lehúzhatóvá válik a héja.

Ugyanakkor a fagyasztás megváltoztatja a paradicsom állagát, ezért utána kevésbé finom nyersen, de a fagyasztott paradicsom remekül használható mártásokhoz, pörköltekhez, levesekhez is

Hogyan fagyasztható a paradicsom?
A paradicsom felolvasztás után kevésbé jó nyersen, ugyanakkor tökéletes pörköltökhöz, levesekhez is. Fotó: Pixabay

Részletesebben a fagyasztás menete

Egész paradicsom lefagyasztása

A paradicsomokat fagyasztás előtt alaposan mossuk meg – válasszunk ép, foltmentes darabokat – , majd töröljük szárazra. Nem kell meghámozni, mert ahogy már írtuk, felolvasztás után magától leválik majd a héja. A paradicsomokat így egészben helyezzük egy tasakba, – fontos, hogy a lehető legkevesebb levegő maradjon a zacskóban-, és tegyük a mélyhűtőbe.

 Kockára vágott paradicsom lefagyasztása
Ha úgy praktikusabb a tárolása a mélyhűtőben, akkor a paradicsomot felkockázhatjuk, így is elcsomagolhatjuk. (Ebben az esetben azonban érdemes lehúzni előtte a héját.)