Padlizsán fagyasztása: hogyan fagyasztható, meddig ehető a padlizsán?

A fagyasztás a legjobb módja a maradék padlizsán megőrzésének. A zöldséget fagyasztás előtt hőkezelni kell, mutatjuk a lépéseket.

Fontos, hogy a fagyasztáshoz friss padlizsánt válasszunk. Minél frissebb ugyanis a zöldség, annál jobban bírja a mélyhűtőben. Azt is vegyük figyelembe, hogy fagyasztás után a padlizsán állaga megváltozik; lágyabb lesz, főzéshez azonban kiválóan felhasználható.

Előkészítés

Első lépésként alaposan mossuk meg a padlizsánt hideg víz alatt, hogy eltávolítsuk az esetleges szennyeződéseket. Ezután – igény szerint – hámozzuk meg, majd szeleteljük fel. (Ne vágjunk túl vékonyan, kb. 8-10 mm átmérőjű karikák legyenek. )

Hogyan fagyasztható a padlizsán?
A megmaradt padlizsánt érdemes lefagyasztani, sokáig megőrzi minőségét. Fotó: Pixabay

Blansírozás

A blansírozáshoz vegyünk elő egy nagy fazekat, és töltsük meg vízzel. Annyi víz legyen az edényben, amennyi bőven ellepi majd a már feldarabolt padlizsánt. Forraljuk fel a vizet. Mindeközben vegyünk elő egy másik tálat is, amit töltsünk meg hideg vízzel, lehetőség szerint jégkockákat is tegyünk bele.

A forrásban lévő vízhez adjunk hozzá egy kevés citromlevet, ez megakadályozza majd a zöldség elszíneződését, de nem befolyásolja az ízét.

Ha felforrt a víz, helyezzük bele a padlizsánszeleteket, hagyjuk benne 4 percig, majd egy szűrőkanállal gyorsan tegyük át a jeges vízbe a karikákat, hogy ezzel leállítsuk a főzési folyamatot. Hagyjuk a hideg vízben ugyanennyi ideig, 4-5 percig, amíg teljesen lehűl. Ezt követően a padlizsánszeleteket csepegtessük le a szűrőkanál segítségével, és tegyük több rétegnyi papírtörlőre, amíg megszáradnak.

Fagyasztás

Ezután már nincs más hátra, tehetjük is a zárható fagyasztótasakokba a padlizsánt. Azért, hogy elkerüljük a fagyasztó égését, a lehető legkevesebb levegő maradjon a tasakokban. A fagyasztott padlizsán mintegy 9 hónapig megőrzi minőségét a mélyhűtőben.

Egy másik módszer: fagyasztás sütés után

Vágjuk fel a megtisztított padlizsánt vastagabb szeletekre. A karikákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe. 350 fokon süssük körülbelül 15 percig. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni a padlizsánszeleteket, majd mehetnek is a fagyasztótasakokba.

(Via)