Pácolt hús fagyasztása: hogyan csomagoljuk, meddig tárolható?

Megmaradt a pácolt hús? Nincs akadálya a lefagyasztásnak, de azt fontos tudni, hogy három hónapnál tovább nem ajánlott a mélyhűtőben tárolni.

A hús bepácolása és fagyasztása

Ha van rajta, akkor vágjuk le a felesleges zsírt a hússzeletekről, majd tegyük egy nagy, zárható fagyasztótasakba. Öntsük rá a pácot a tasakban lévő húsra. Nyomjunk ki annyi levegőt a tasakból, amennyi csak lehetséges, és zárjuk le. Tegyük a hűtőbe két-három órára, hogy a hús bepácolódjon, és lehűljön. A  michelpoudrier.com szerint ez minimálisra csökkenti annak esélyét, hogy a hús textúrája sérüljön a fagyasztási és felengedési folyamat során. A hús lehűlése után duplán csomagoljuk be  egy másik fagyasztótasakba, hogy elkerüljük az esetleges szivárgást. Ezután tegyük a csomagot a fagyasztóba. Három hónap elteltével előfordulhat, hogy a pácolt hús íze nem lesz olyan jó, és az állaga romlani kezd, ezért eddig ajánlott tárolni a mélyhűtőben.

Pácolt hús fagyasztása, tárolása
A fagyasztott pácolt húst ajánlott három hónapon belül felhasználni. Fotó: Getty Images

A fagyasztott pácolt hús kiolvasztása

A pácolt hús felolvasztásának legjobb módja, ha a fagyasztóból a hűtőbe tesszük. Attól függően, hogy mekkora a csomag, egy éjszaka alatt kiolvadhat, de akár két napig is eltarthat a folyamat. /A felolvadó hús három-öt napig biztonságosan tárolható a hűtőszekrényben/. Ha azt szeretnénk, hogy ennél gyorsabban olvadjon fel, akkor alternatív megoldásként tegyük a csomagot egy tál hideg vízbe, és körülbelül fél óránként cseréljük rajta a vizet, hogy hideg maradjon. Ezzel a módszerrel általában három óra alatt kiolvad a hús, attól függően, hogy mekkora adagot fagyasztottunk le.  

Felolvadás után a szokásos módon elkészíthető a pácolt hús – olvasható a bejegyzésben.