Óraátállítás: mikor kell átállítani az órákat ősszel?

A téli időszámítás Magyarországon minden évben október utolsó vasárnapján kezdődik, ilyenkor hajnalban egy órával tekerjük visszafelé a mutatókat. 

Mikor van pontosan az őszi óraátállítás?

Október utolsó vasárnapján, azaz 2021. október 31-én hajnali 3 óráról 2 órára kell állítani az analóg órákat, ekkor kezdődik a téli időszámítás. A digitális készülékek, okostelefonok órái automatikusan visszaállnak.

Mikor van óraátállítás ősszel?
Október utolsó vasárnapján elkezdődik a téli időszámítás, az óramutatót egy órával visszafelé kell tekerni. Fotó: Getty Images

Tényleg eltörlik az óraátállítást? Ha igen, mikor lesz az utolsó óraátállítás?

2021-ben jár le az óraátállítás eltörlésének határideje, de az uniós tagállamok nem tudtak közös nevezőre jutni a kérdésben. Csehország megelégelte a várakozást, és  elsőként foglalt állást: öt évre szóló döntést hoztak, miszerint folytatják a nyári és téli időszámításra való átállást a következő években is.

Csehország döntése minden bizonnyal jelentős hatással lesz a többi országra is, szóval egyelőre az tűnik valószínűnek, hogy a következő években még ősszel és tavasszal állítgatni fogjuk az órákat.

A nyári-téli időszámítást kezdetben energiamegtakarítás céljából vezették be, azonban már nem származik belőle gazdasági előny. Ráadásul a szakértők szerint az emberek bioritmusát is felborítja az állítgatás. Egy uniós felmérés szerint az emberek inkább a nyári időszámítás mellett döntenének.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Ki a háziorvosom? Mi Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelye? Március 8. – miről nevezetes? November 1. – miről nevezetes? Mikor van Huba névnap? Hogyan írjuk helyesen: kossuthi vagy koshuti? Hogyan írjuk helyesen: csekély vagy csekéj? Mikor van Bernadett névnap? Szeptember 15. – miről nevezetes? Agytorna: melyik három szótagból álló szóra gondoltunk?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.