Óraátállítás 2022: mikor kell átállítani az órákat ősszel?

A téli időszámítás Magyarországon minden évben október utolsó vasárnapján kezdődik, ilyenkor hajnalban egy órával tekerjük visszafelé a mutatókat. 

Mikor van pontosan az őszi óraátállítás?

Október utolsó vasárnapján, azaz 2022. október 30-án hajnali 3 óráról 2 órára kell állítani az analóg órákat, ekkor kezdődik a téli időszámítás. A digitális készülékek, okostelefonok órái automatikusan visszaállnak.

Mikor van óraátállítás ősszel?
Október utolsó vasárnapján elkezdődik a téli időszámítás, az óramutatót egy órával visszafelé kell tekerni. Fotó: Getty Images

Tényleg eltörlik az óraátállítást? Ha igen, mikor lesz az utolsó óraátállítás?

2021-ben járt le az óraátállítás eltörlésének határideje, de az uniós tagállamok nem tudtak közös nevezőre jutni a kérdésben. Csehország megelégelte a várakozást, és  elsőként foglalt állást: öt évre szóló döntést hoztak, miszerint folytatják a nyári és téli időszámításra való átállást a következő években is.

Csehország döntése minden bizonnyal jelentős hatással lesz a többi országra is, szóval egyelőre az tűnik valószínűnek, hogy a következő években még ősszel és tavasszal állítgatni fogjuk az órákat.

A nyári-téli időszámítást kezdetben energiamegtakarítás céljából vezették be, azonban már nem származik belőle gazdasági előny. Ráadásul a szakértők szerint az emberek bioritmusát is felborítja az állítgatás. Egy uniós felmérés szerint az emberek inkább a nyári időszámítás mellett döntenének.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Május 22. – miről nevezetes? Agytorna 212. forduló Mi a címe a képnek? Mióta jelképünk a nemzeti színű zászló? Keresztrejtvény – 16.09.04. Keresztrejtvény – 16.02.22. Bakos családnév – mi az eredete, jelentése? Halász családnév – mi az eredete, jelentése? Hogyan írjuk helyesen? Hogyan írjuk helyesen: nagyszámú vagy nagy számú?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.