Óraátállítás 2023 tavasz: mikor kell átállítani az órákat?

A nyári időszámítás Magyarországon minden évben március utolsó vasárnapján kezdődik, ilyenkor hajnalban egy órával előrébb kell állítani az órákat.

Mikor van pontosan a tavaszi óraátállítás?

Március utolsó vasárnapján, 2023. március 26-ánhajnali 2 óráról 3 órára állítjuk az analóg órákat, ekkor kezdődik a nyári időszámítás. A digitális készülékek, okostelefonok órái automatikusan átállnak. 

Mikor van a tavaszi óraátállítás 2022-ben?
A tavaszi óraátállításkor “egy órával kevesebbet alhatunk.” Fotó: Getty Images

Sosem törlik el az óraátállítást?  

2021-ben járt le az óraátállítás eltörlésének határideje, de az uniós tagállamok nem tudtak közös nevezőre jutni a kérdésben. Elsőként Csehország hozott öt évre szóló döntést, miszerint folytatják a nyári és téli időszámításra való átállást a következő években is.

A többség egy időszámítást támogatna

Tízből nyolc megkérdezett szerint jobb lenne, ha nem állítanánk át évente kétszer az órát, hanem egy időszámítás lenne hazánkban és Európában – derült ki a Publicus Intézet által készített korábbi felmérésből. Akkor a válaszadók kétharmada úgy nyilatkozott, ha választhatna időszámítást, a nyári mellett döntene, mert este tovább van világosabb.

A nyári-téli időszámítást kezdetben energiamegtakarítás céljából vezették be. Ezzel kapcsolatban érdekes részlet a felmérésből, hogy minden hetedik (15 százalék) megkérdezett úgy tudja, az óraátállítás azért van, mert konkrét gazdasági hasznot hoz, míg tízből négyen (39 százalék) úgy gondolják, hogy már nincs semmilyen gazdasági haszna, továbbá tízből szintén négyen (41 százalék) úgy tudják, hogy ez az egész csak egy hagyomány.

Az óraátállítás eltörlése mellett a további érv, hogy  szakértők szerint az emberek bioritmusát is felborítja az állítgatás.Hogyan írjuk helyesen: bőrű vagy börű? Május 29. – miről nevezetes? Mikor van Rókus névnap? Hogyan írjuk helyesen: által vagy álltal? Hogyan írjuk helyesen: aludttej vagy aludt tej? Mikor van Kristóf névnap? Mikor van Roxána névnap? November 7. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: olcsó termékek vagy olcsó árak? Hogyan írjuk helyesen: gólya vagy gója?