Október 25. – miről nevezetes?

Ezen a napon született Kovács Kati előadóművész, színművésznő 1944-ben.

Kovács Kati

Kovács Kati karrierje 1965-ben a Ki Mit Tud?  vetélkedőn kezdődött, ahova nem is ő, hanem édesanyja adta be jelentkezését. Ő volt mindezidáig az egyetlen énekes, aki háromszor is megnyerte a Táncdalfesztivált (1966,1972, 1982) Néhány emlékezetes száma (nehéz választani) 

Nem leszek sohasem a játékszered

Most kéne abbahagyni

Nálad újra jó lenne

Szólj rám ha hangosan énekelek

Rock and Roller

Ha legközelebb látlak

Úgy szeretném meghálálni

Add már uram az esőt

Nem csak énekesnőként lett sikeres, hanem színésznőként is. Bár nem végzett színművészetit, olyan neves rendezők forgattak vele, mint Jancsó Miklós, Mészáros Márta vagy Bacsó Péter.

Munkásságáért megkapta a Kossuth és a Liszt Ferenc díjat is.

 

 

1973-ban ezen a napon hunyt el Abebe Bikila olimpiai bajnok etióp maratoni futó.

1932-ben a Los Angelesben rendezett olimpia maratoni futásának napján született. Már fiatalon is tehetséges sportoló volt, lovagolt, úszott, és egy tradicionális etióp sport, a gena űzőjeként is feltűnt. Édesapja pásztor volt, az ifjú Abebe ennél többre vágyott, elszegődött testőrnek a császárhoz, mindössze húsz évesen, hogy támogathassa a családját. A testőrség tagjaként vett részt egy felvonuláson, ahol az 1956-os olimpiára készülő sportolók is megjelentek. Meglátva az egységes melegítő öltözéküket, úgy döntött, hogy szeretne ő is elindulni egy olimpián. Az utolsó pillanatban bekerült az 1960-as olimpiai keretbe, mert az egyik csapattag bokasérülést szenvedett. Kicsi volt, sovány, mezítlábas, piros rövidnadrágot viselt, és senki nem ismerte. Adtak neki egy cipőt, ami feltörte a lábát, így továbbra is mezítláb készült, és úgy is állt rajthoz. Késő délután indult a verseny, az utolsó kilométereket már sötétben tették meg. Új olimpiai csúccsal, 2 óra 15 perc 16 másodperc alatt ért célba. 7 perc 47 másodperccel futott jobbat, mint az addigi csúcstartó Emil Zatopek. Az etióp eltökéltség és hősiesség győzelmét hirdette azzal, hogy mezítláb futott. Az 1964-es olimpián ismét világrekordot ért el. Súlyos autóbalesetet szenvedett 1969-ben, mely miatt lebénult. Négy évvel később agyvérzésben hunyt el. Isten akaratának tartotta győzelmeit és a balesetet is. Halálának napját a császár nemzeti gyásznappá nyilvánította.

Névnapok: Blanka, Bianka, Mór.

Ezen a napon született:

 • Pablo Picasso festőművész 1881-ben.
 • Katy Perry énekesnő 1984-ben.

Ezen a napon hunyt el:

 • Teleki Blanka grófnő, pedagógus 1862-ben.
 • Kocsi Antal ökölvívó olimpiai bajnok 1994-ben.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Keresztrejtvény – 16.08.25. Gulyás családnév – mi az eredete, jelentése? Hogyan írjuk helyesen: színez vagy szinez? Mi Zala megye székhelye? Mennyivel megy a leglassúbb emlős? Agytorna 89. forduló Milyen Netflix-sorozatok közül válogathatok? Hogyan írjuk helyesen: irtó vagy írtó? Agytorna 115. forduló Hogyan írjuk helyesen: prelűdök vagy prelüdök?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 12 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 1. Többször nekifutottam, hogy mit írjak. Semmi dehonesztálót nem akartam, mert nem is tudtam volna. Ez volt a bökkenő. Mindig tiszteltem és kedveltem (hisz, majd korosztályom), de Koncz Zsuzsával együtt, Ön volt az egyetlen olyan énekesnő, akinek a hangja és az életvitele számomra mindig tiszteletre méltó volt! Ergo: Nagyon boldog, hosszú egészséges életet kívánok Önnek!

 2. Kedves Kovács Kati müvésznő.
  Nagyon boldog, jóegészségben megált szerencsés éveket kívánok
  A legkedvesebb énekesnőm, Isten éltesse sokáig, hogy még sok örömet szerezzen nekünk és kedves Cseládjának sikerei által.

 3. Kedves MŰVÉSZNŐ

  Nagyon Boldog Szülinapot Kívánok

  A továbbiakhoz jó egészséget és sok

  sok boldog évet kívánok egy

  72 éves nyugdíjas!!

 4. Drága művésznő!
  Nagyon sok boldog születésnapot és jó egészséget kíván egy nagyon régi hodolója.

 5. Kovács Kati művésznő a legragyogóbb csillag Magyarország egén, kívánom, hogy sokáig tündököljön nekünk gyönyörű dalaival.

 6. Nagyon boldog születésnapot kívánok a Művésznőnek . Nagyon szeretem a dalait és a művésznő a kedvenceim közé tartozik

 7. Tetszett az összeállítás , jól éreztem magam ezt olvasva ,hallva !
  Köszönöm !