Október 23. – miről nevezetes?

Az 1956. évi forradalom és szabadságharc kitörésének napja, a Magyar Köztársaság kikiáltásának évfordulója

A forradalom kitörését megelőzte, hogy 1953-ban meghalt Sztálin, a szovjet vezetés lemondásra kérte Rákosi Mátyás miniszterelnököt. Őt Nagy Imre követte ebben a pozícióban. Sikerült reformokat bevezetnie, mérsékelte a parasztság terheit, béremelést és árcsökkentést vezetett be. Idő nem jutott mindezek hosszabb távú bevezetésére, mert Rákosi és hívei csak a lehetőségre vártak, hogy visszafordíthassák a folyamatokat. 1955-ben sikerült is elérni, hogy Nagy Imrét minden tisztségétől megfosszák. A sztálinista diktatúra elleni forradalom, és a szovjet megszállás elleni szabadságharca volt a magyar népnek az október 23-án kezdődő eseménysorozat. Budapesti egyetemisták fegyvertelen tüntetést szerveztek, melyből a XX. századi magyar történelem legmeghatározóbb cselekménye bontakozott ki. A kommunista pártvezetés nem túl jó szemmel figyelte a megmozdulást, véres sortűz zúdult a hallgatókra, melynek fegyveres felkelés lett a következménye. Átmeneti sikert értek el, megbukott a kormány, a szovjet csapatok visszavonultak, elkezdődött az ország demokratikus átalakulása. November 4-én azonban a szovjet csapatok mégis a megtorlást választották, a túlerő miatt a szabadságharc megbukott. 1957-től a forradalom résztvevőivel brutálisan leszámoltak, bebörtönözték, majd kivégezték őket.

1989. október 23-án sor kerülhetett a Magyar Köztársaság kikiáltására, ez a magyarországi rendszerváltás legfontosabb lépésének számított. A kikiáltás a Parlament lépcsője előtt történt, az akkor megbízott államfő, Szűrös Mátyás kapott rá lehetőséget. Ezzel véget ért az 1949. augusztus 20-án létrejött kommunista diktatúra, népköztársaság.

Névnapok: Gyöngyvér, János, Gyöngyi.

Ezen a napon született:

  • Kaposi Mór orvos, bőrgyógyász, a Kaposi-szarkómának nevezett rosszindulatú érdaganat első leírója 1837-ben.
  • Bálint Ágnes író, szerkesztő 1922-ben.

Ezen a napon hunyt el:

  • Heim Pál gyermekorvos 1929-ben.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Október 22. – miről nevezetes? Keresztrejtvény – 16.08.25. Keresztrejtvény – 16.04.08. Melyek a német eredetű magyar szavak? Hogyan írjuk helyesen: befőttesüveg vagy beföttesüveg? Hogyan írjuk helyesen: egyet vagy eggyet? Hogyan írjuk helyesen: dívik vagy divik? Hogyan írjuk helyesen: IGAZ vagy IGAZ? December 6. – miről nevezetes? Keresztrejtvény – 07.25.

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.