Október 22. – miről nevezetes?

Nemzetközi Caps Lock nap

A Caps Lock napja az élet és az örökké üvöltő szöveg ünnepe. Merthogy benyomott Caps Lock billentyűvel, azaz csupa nagybetűvel írni olyan, mintha valaki folyton kiabálna. Állítólag ezt a nevezetes napot az üdvözlőkártyák gyártói találták ki, mert szerették volna kitölteni azt az űrt, ami október 21., azaz a trafalgari csata emléknapja és október 23., vagyis a mól, az anyagmennyiség mértékegységének ünnepnapja között van. Az Avogadro-számot vagy Avogadro-állandót a fizikában és a kémiában használják. A szám értéke megadja, hogy a szénatomok száma 12 gramm 12-es tömegszámú szénizotópban körülbelül 6,022*10^23 darab, ami azért elég sok. Elvetemültebbek ezen mennyiség ismeretében, a Caps Lock napot október 22-én reggel 6 óra 2 perc és este 6 óra 2 perc között ünneplik. A csak nagybetűt használó írás utalhat az író mondanivalójának fontosságára, érzelmi telítettségére, de általában azt ajánlják, hogy tartózkodjunk a Caps Lock benyomva felejtésétől. Egyes újabb laptopokon pedig nincs is már ilyen billentyű. Szövegszerkesztők funkciói között általában van olyan, amivel a véletlenül nagybetűvel írt szöveget javítani tudjuk.

Komolyabb vizekre evezve emlékezzünk meg arról is, hogy 1998 óta október 22. a Dadogás elfogadásának nemzetközi napja is. Ha a társadalmi elfogadottsága nő a dadogóknak, az hozzásegíti őket ahhoz, hogy saját magukat is könnyebben elfogadják, ami csökkentheti a dadogás mértékét. Sok ember életét megnehezíti a dadogás, bár ez a beszédhiba még felnőtt korban is gyógyítható, ezzel megelőzhető a depresszió, öngyilkosság kialakulása is. Ismert személyek, mint Marilyn Monroe, Bruce Willis, Őze Lajos is küzdöttek a dadogással.

Névnapok: Előd, Szalóme, Kordélia.

Ezen a napon született:

  • Liszt Ferenc zeneszerző, zongoraművész 1811-ben.
  • Mikó István színész 1950-ben.
  • Csepregi Éva énekesnő 1953-ban.

Ezen a napon hunyt el:

  • Arany János költő 1882-ben.
  • Miskolci Sátán Mancs németjuhász kutya, a miskolci Spider Mentőcsoport mentőkutyája 2006-ban. Földrengéseknél fontos szerepe volt élő és halott személyek felkutatásában, víz alatti holttestet is tudott jelezni. Az 1999-es izmiti földrengésnél egy 82 órája a romok alatt tartózkodó három éves kislányt is sikerült a segítségével megtalálni.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?