Október 2. – miről nevezetes?

Sztómások világnapja

A sztómával élő betegek rehabilitációjára és a sztómához vezető betegségek megelőzésére kívánják felhívni a figyelmet a szervezők. A sztóma egy sebészileg kialakított nyílás a hasfalon, melyen keresztül a széklet egy sztómazsákba tud távozni, ha valamilyen betegség következtében lehetetlenné válik, hogy a végbélnyíláson keresztül ürüljön. A vastagbél vagy a végbél daganatos megbetegedései esetén előfordulhat, hogy a záróizom is áldozatul eshet a daganat eltávolítására szolgáló műtétnek. Ilyen esetekben sztóma kialakítása szükségessé válik. Valamint a gyulladásos bélbetegségek is hajlamosíthatnak erre az állapotra. A vastagbélrákos esetek száma az egész világon növekszik. Hazánkban a második leggyakoribb halálok, míg a nem dohányzók körében pedig az első. Vastag- és végbélrákban évente Magyarországon 5000 ember hal meg, nők és férfiak nagyjából egyenlő számban. Elsősorban az ötven éven felüliek megbetegedése. Táplálkozási – valamint életmódbeli szokások változtatásával lehet csökkenteni az előforduló esetek számát. A szervezet számára szükségtelen, sőt káros, rákkeltő anyagok a vastagbélben nagy számban találhatók. Minél hosszabb időt töltenek itt, annál nagyobb eséllyel okozhatnak gondot. Az inaktív, mozgásszegény életmód növeli a székrekedés kockázatát, és így a betegség kialakulásának esélyét. Ugyanúgy, ahogy a fehérje- és zsírdús, sok szénhidrátot tartalmazó étrend is. Az elhízás, a fokozott kalóriabevitel, a vörös húsok és a feldolgozott hústermékek: virsli, bacon, kolbász fogyasztása is hajlamosító tényező. 50 éves kor felett mindenképp fontos a szűrővizsgálat, de ha a családban már előfordult a betegség, akkor korábbi életkorban is.

A székletürítési szokások megváltozása -így a tartós hasmenés, vagy székrekedés, a véres széklet- figyelemfelhívó jelek, melyek esetén haladéktalanul forduljunk orvoshoz.

Névnapok: Petra, Örs.

Ezen a napon született:

  • Mahatma Gandhi békeharcos 1869-ben.
  • Horesnyi László színész 1937-ben.
  • Sting zenész, zeneszerző 1951-ben.

Ezen a napon hunyt el:

  • Szép Ernő költő, író 1953-ban.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Miért eszünk malacot újév napján? Hogyan írjuk helyesen: anyák napja vagy Anyák napja? Hogyan írjuk helyesen: hadd lássam vagy haggy lássam? Hosszú hétvégék és ünnepnapok 2022-ben: melyik, mikor van? Hogyan írjuk helyesen: akusztikus vagy akkusztikus? Keresztrejtvény – 16.10.28. Mikor van Hajna névnap? Hogyan írjuk helyesen: higgyem vagy higyjem? Mikor lesz 2015-ben a Velencei karnevál? Hogyan írjuk helyesen: sietve vagy síetve?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.