Október 18. – miről nevezetes?

A Magyar Festészet Napja

2002 óta a kortárs magyar festészet legnagyobb, immáron határainkon is túlnyúló ünnepe. Szlovákiai, szlovéniai, székelyföldi kiállítóhelyek is csatlakoztak a programokhoz, valamint koncertek, mozgásszínházi előadások, irodalmi műsorok is. A rendezvénysorozat célja a közönségszeretet kivívása, a festmények értékének elismertetése. Október 18-án van Szent Lukács napja is, ő a festők védőszentje.

1871-ben ezen a napon hunyt el Charles Babbage matematikus, aki először előhozakodott a programozható számítógép ötletével. Szeretett volna egy olyan gépet létrehozni, amely mechanikus és hibák nélkül tud nagyon sok számítást elvégezni, anélkül, hogy megunná ezt a feladatot. Kétféle gép építését kezdte el, az egyik a differenciálgép volt, míg a másik pedig az analitikai gép. Az analitikai gépet sem építette meg végül, de ezt úgy tervezte, hogy lyukkártyákkal programozható legyen. Számos olyan módszert vezetett be, amelyeket a modern számítógépekben is használnak. Ada Lovelace írt programot az analitikai géphez, neki sikerült megértenie Babbage elképzeléseit.

Névnapok: Lukács, Jusztusz.

Ezen a napon született:

  • Sasvári Sándor színész, énekes 1957-ben.
  • Kulcsár Győző olimpiai bajnok vívó 1940-ben.
  • Martina Navratilova teniszező 1956-ban.

Ezen a napon hunyt el:

  • Alfred Binet fejlődéspszichológus 1911-ben.
  • Radics Béla gitáros, énekes, zeneszerző 1982-ben.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Balázs családnév – mi az eredete, jelentése? Mikor van Anna névnap? Keresztrejtvény – 08.10. Hogyan írjuk helyesen: speciális vagy special? Agytorna 34. forduló Hogyan írjuk helyesen: egypárszor (néhányszor) vagy egy párszor? Mi a legperverzebb magyar captcha? Július 28. – miről nevezetes? Mikor van Orsolya névnap? Agytorna 110. forduló

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.