November 1. – miről nevezetes?

Mindenszentek napja

Ezen a napon született Árkus József a Parabola című műsor műsorvezetője 1930-ban

Árkus József

Árkus József a ’80-as évek legnépszerűbb humoristája volt, a Parabolán kívül főszerkesztője volt a Ludas Matyi című szatirikus hetilapnak. 1992-ben rákban hunyt el.

Részlet néhány legendás műsorából:

https://www.youtube.com/watch?v=ehEv9ojQ_vs

Mindenszentek

Nevezik mindenszentek napjának is. A katolikus keresztény egyház saját ünnepe. Az ókeresztény időkben a pogány ünnepek napjára vagy nagyon közeli időpontra helyeztek egy keresztény ünnepet. Nem akarták betiltani a pogány szokásokat, csak felváltani valami mással. Az ősi kelta Samhain ünnep a tél és sötétség kezdetét jelentette, azt tartották, hogy az előző évben elhunytak szellemei ezen az éjjelen átvándorolnak a holtak birodalmába, közben pedig megzavarják az élőket. A vándorlás megkönnyítésére ételt és állatokat áldoztak az emberek. A hetedik századtól kezdődően a keresztény közösségek a szentek tiszteletére kezdtek ekkor ünnepet tartani. Magyarországon és magyarlakta területeken mindenszentek napján és az azt követő halottak napján az emberek a temetőkben megtisztítják a sírokat, virágokat visznek elhunyt hozzátartozóiknak. Régebben ezen a napon harangoztattak is a halottakért. A 19. században terjedt el, hogy virágokkal díszítik a sírokat, főként krizantémmal, mert az ebben az időszakban virágzik. Szokás volt figyelni azt is, hogy kinek alszik el hamarabb a gyertyája, várhatóan a családból az a személy fog hamarabb meghalni. A sírokon gyújtott gyertyák, mécsesek éghettek azért is, hogy a tévelygő lelkek melegedhessenek, és visszataláljanak sírjaikba, ne zaklassák az élőket.

Névnap: Marianna.

Ezen a napon hunyt el:

  • Asztalos Lajos nemzetközi sakknagymester 1956-ban.
  • Romzsa Tódor görög katolikus püspök 1947-ben.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?

Hogyan írjuk helyesen: irtózatos vagy írtózatos? Hogyan írjuk helyesen: beljebb vagy bejjebb? Tudtad, mi az eredeti neve ezeknek a híres embereknek? Mikor van Titusz névnap? Hogyan írjuk helyesen: prelűdök vagy prelüdök? Hogyan írjuk helyesen: felőlem vagy felölem? Szeptember 2. – miről nevezetes? Keresztrejtvény – 10.06. Augusztus 26. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: mindenekelőtt vagy mindenek előtt?