Mit jelent az alkoholfok kifejezés?

Az ital alkoholtartalmát térfogatszázalékban vagy tömegszázalékban.

Általánosabban elterjedt az ital alkoholfokának térfogatszázalékban való megadása. Ha 100 ml italunkban 6 ml tiszta alkohol van, akkor az ital 6%-os. Az USA-ban inkább a tömegszázalék megadása terjedt el. Az alkoholtilalom feloldása után ez azért volt érdekes, mert a tömegszázalék érték mindig kisebb: 4% helyett csak 3,2%.

Franciaországban az utóbbi években foglalkozni kellett a borok alkoholtartalmának csökkentésével. A globális felmelegedés miatt a szőlő hamarabb megérik, így a bor cukorfoka magasabb lesz, ennek következtében az alkoholfoka is, ami azonban nem tesz jót a boroknak.

Házi pálinkafőzésnél fontos feladatunk a pálinka alkohol- vagyis szeszfokának beállítása. A lepárlás után nyert pálinka szeszfoka még 55-65 fok körüli, a legjobb ízhatás érdekében a fogyasztási szeszfokot 45-52 körülire érdemes hígítással beállítani. Az alkoholfokot 20 Celsius fok hőmérsékleten kell meghatározni. Ugyanakkor a pálinka alkoholfoka legalább 37.5 tf%, ez minőségi követelményként jelenik meg.

Ma már kevés pénzért hozzájuthatunk a hőmérős szeszfokolóhoz, de korábban a tojáspróba segítségével lehetett a kívánt értéket elérni. A tojáspróba mindössze annyi, hogy a tojást 50 fokos pálinkába tették, megjelölték, hogy meddig süllyedt el, utána ezt használták a friss pálinkához.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: Linuxszal vagy Linuxal? Mi a címe a képnek? Szeptember 25. – miről nevezetes? Mikor van Paszkál névnap? Hogyan írjuk helyesen: pizsama vagy pízsama? Hogyan írjuk helyesen: nemsoká vagy nem soká? Mikor van Melitta névnap? Keresztrejtvény – 11.29. Hogyan írjuk helyesen: nyírfa vagy nyirfa? Hogyan írjuk helyesen: díjat vagy díjjat?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.