Mióta van őszi szünet?

2000 óta

2000-ben vezették be az őszi szünetet, ugyanis a szeptembertől januárig tartó időszak, vagyis az első félév nagyon hosszú volt. A második félévben a tavaszi ünnepnapok miatt rövidebb volt a félév hossza. Az őszi szünet bevezetésével közel azonos hosszúságú lett a két félév.

1777-ben adta ki Mária Terézia a Ratio Educationist, amelyben meghatározták a tanév hosszát és a tanéveket elválasztó tanítási szüneteket. A királynő azt írta elő, hogy szeptemberben és októberben legyen szünet. Ekkor azonban még nem volt tankötelezettség, azaz nem volt kötelező iskolába járni.

II. József már négy éves tankötelezettséget írt elő, ez 1868-tól hat évre bővült, vagyis hat és tizenkét éves kora között mindenkinek iskolában volt a helye. Ő vezette be a nyár eleji szünetet is. Ennek az lehetett az oka, hogy az aratás idején a gyerekeknek dolgozniuk kellett. Faluhelyen minimum nyolc hónapos volt a tanév, míg városban pedig legalább kilenc.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: durván vagy dúrván? Miért kell a repülőgép fel- és leszállásakor kinyitni az ablakokon a sötétítőket? Ötöslottó nyerőszámok a 6. játékhéten 2016-ban Hogyan írjuk helyesen: díj vagy dij? Hogyan írjuk helyesen: perdít vagy perdit? Hogyan írjuk helyesen: lassú vagy lasú? 2015 január 2. munkanap vagy szabadnap? Mi a címe a képnek? Mit jelent az EBIT? Április 15. – miről nevezetes?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.