Mióta van őszi szünet?

2000 óta

2000-ben vezették be az őszi szünetet, ugyanis a szeptembertől januárig tartó időszak, vagyis az első félév nagyon hosszú volt. A második félévben a tavaszi ünnepnapok miatt rövidebb volt a félév hossza. Az őszi szünet bevezetésével közel azonos hosszúságú lett a két félév.

1777-ben adta ki Mária Terézia a Ratio Educationist, amelyben meghatározták a tanév hosszát és a tanéveket elválasztó tanítási szüneteket. A királynő azt írta elő, hogy szeptemberben és októberben legyen szünet. Ekkor azonban még nem volt tankötelezettség, azaz nem volt kötelező iskolába járni.

II. József már négy éves tankötelezettséget írt elő, ez 1868-tól hat évre bővült, vagyis hat és tizenkét éves kora között mindenkinek iskolában volt a helye. Ő vezette be a nyár eleji szünetet is. Ennek az lehetett az oka, hogy az aratás idején a gyerekeknek dolgozniuk kellett. Faluhelyen minimum nyolc hónapos volt a tanév, míg városban pedig legalább kilenc.Hogyan írjuk helyesen: jojó vagy jojo? Melyik volt eddig a legbiztonságosabb év repülés szempontjából? Milyen állat a quokka? Hogyan írjuk helyesen: huzatos vagy húzatos? Hogyan írjuk helyesen: szimpatikus vagy színpatikus? Hogyan írjuk helyesen: ganaj vagy ganaly? Mikor van Kármen névnap? Megváltoztattam az email címemet, és eltűntek a Jóságpontjaim – mit tegyek? Hogyan írjuk helyesen: héjú vagy hélyú? Hogyan írjuk helyesen: majonéz vagy majonnéz?