Mióta ünnepeljük Magyarországon a Föld Napját?

1990. április 22. óta

Fold napja

Magyarország az elsők között csatlakozott 1990-ben a világméretűvé vált mozgalomhoz. Első alkalommal 1970. április 22-én egy amerikai egyetemista kezdeményezésére hívták fel 25 millióan a figyelmet a Föld helyzetére. Az USA-ban ez fontos változásokat hozott, mert új törvények, rendeletek születtek, a lakosság nagy része is áttért egy olyan életmódra, ami ökológiailag fenntarthatóbbnak számított.

Az 1990-es évek a környezet évtizede lett, amikor a közös felelősségre hívták fel a figyelmet. Magyarországon falu- és pataktakarítással, rajzpályázattal, faültetéssel, környezeti vetélkedőkkel teszik lehetővé, hogy az emberek aktívan tehessenek valamit a környezetvédelemért.

2010-ben már 20 éves volt a magyarországi mozgalom. Ami eddig megvalósult, az az, hogy már van szelektív hulladékgyűjtés, lehet környezetbarát termékeket vásárolni, kerékpárutat építettek két tavunk körül, de vannak még megoldandó feladatok. Sok a felesleges fogyasztás, a vegyszerek használata is magas még, sok szemét termelődik, jelentős az autózás, jellemző az energiapazarlás, a természet túlzott használata.

Az éghajlatváltozás már jelen van. 0,7 Celsius fokkal emelkedett az átlagos globális hőmérséklet, az utóbbi tíz évben pedig tovább fokozódott a felmelegedés üteme. Mindenki egyénként, kis változtatásokkal kezdve is hozzájárulhat ahhoz, hogy a folyamat lelassuljon.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: mamut vagy mammut? Hogyan írjuk helyesen: indul vagy índul? Illem: Esőben melyik oldalról kíséri a férfi a nőt? Hogyan írjuk helyesen: kiirt vagy kiírt? Hogyan írjuk helyesen: gyűlik vagy gyülik? Hogyan írjuk helyesen: rosszul vagy rosszúl? Mi a címe a képnek? Május 1. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: írandó vagy irandó? Augusztus 6. – miről nevezetes?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.