Mióta ünnepeljük a Nők napját?

1909 óta

Nők Napja

1977-ben az ENSZ-közgyűlés hivatalos ünneppé tette a nők jogai és nemzetközi béke napját. Az ünnep története azonban a jóval korábbi időkbe nyúlik vissza.

1909-ben az Amerikai Szocialista Párt február 28-át tette meg nőnappá. Magyarországon 1913 óta ünnepelhetjük a Nemzetközi Nőnapot március 8-án. Az ünnep március nyolcadikára kerülése megemlékezés a textilmunkásnők 1857-es lázadására. Ezen a napon New Yorkban mintegy negyvenezer munkásnő egyenlő bérért, rövidebb munkaidőért sztrájkolt.

1911-ben már Ausztriában, Dániában, Svájcban és Németországban is megünnepelték a Nemzetközi Nőnapot. Ekkoriban a fő kérdés a nők választójoga volt, a tüntetéseken, felvonulásokon sok férfi is részt vett. A politikai tartalmát, mondanivalóját egyre inkább elvesztette ez az ünnep, apró ajándékokkal, virággal kedveskedtek inkább a nőknek. Az 1980-as évektől a nőszervezetek felvonulásokkal igyekeznek felhívni a figyelmet a nők egyenlőtlen helyzetére, kiszolgáltatottságára, védtelenségére.

A jogegyenlőség létezik, ám ez nem jelent egyben esélyegyenlőséget is. Az Európai Bizottság 2006-os magyarországi felmérése szerint 11% eltérés van a nők és a férfiak fizetése között, és nagyobb a munkanélküliség a nők körében. Az Egyesült Államokban már 1963 óta törvény létezik arról, hogy egyenlő munkáért egyenlő bér jár a férfiaknak és a nőknek, de ez a gyakorlatban nem valósul meg. A bérkülönbség az Európai Unióban is létezik. Annak ellenére, hogy egy 1975-ös irányelv ezt nem teszi lehetővé. Magyarországon az a jellemző, hogy az azonos munkakörben dolgozó nők 8%-kal kapnak kevesebb fizetést, ha pedig a gyerekeik száma nő, akkor növekszik a különbség is. Háromgyerekes nő már 25%-kal kevesebb bérért dolgozik.

A civil szervezetek a nőnap alkalmából igyekeznek felhívni a figyelmet arra is, hogy mennyire elterjedt a nők elleni erőszak: családon belüli erőszak, munkahelyi zaklatás, prostitúció, melyek ellen a jog sem jelent kellő védelmet.Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mikor van Soma névnap? Hogyan írjuk helyesen: híja van vagy hijja van? Hogyan írjuk helyesen: dió vagy dijó? Hogyan írjuk helyesen: javító vagy javitó? Február 19. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: helyes vagy hejes? Mikor van Anikó névnap? Ötöslottó nyerőszámok a 22. játékhéten 2016-ban Mikor van Bella névnap? Melyik csapat nyerte az első magyar labdarúgó-bajnokságot?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.