Mindenszentek – Mióta ünnep november elseje?

827 és 844 közötti időtől.

mindenszentek

Ebben az időszakban, vagyis IV. Gergely pápa idején került ez az ünnep november elsejére. A Frank Birodalomban, 935-ben Jámbor Lajos elrendelte a megünneplését. Magyarországon a középkorból vannak adatok erről az ünnepről, de általánossá csak később, a barokk korban vált.
November elseje Mindenszentek napja, másodika pedig Halottak napja. Mindenszentek napján a keresztény hagyományban azokról a szentekről emlékeznek meg, akiknek nincs külön napjuk a naptárban. A katolikus egyház úgy tartja, hogy ekkor az élő és a halott hívek közösséget alkotnak.
A huszadik században vált november elseje a Halottak napja vigíliájává, vagyis előestéjévé. Napjainkban is szokás felkeresni a temetőket, letisztítani a sírokat, virágokat vinni, gyertyát gyújtani. A néphit szerint ezen a napon a halottak hazalátogatnak, így nekik is megterítenek az asztalnál.
Tájegységenként eltérő szokások kapcsolódnak ehhez a két naphoz. Néhol mosni nem lehet, mert akkor a hazalátogató halott vízben állna, másutt a meszelést vagy éppen a földmunkát tiltották ezen a napon. Vagy akár a munkát is tilthatták, mert az megzavarta a halottak nyugalmát.
Gazdasági hagyomány is fűződik ehhez a jeles naphoz, ekkor szorulnak be az állatok a legelőről.
A katolikus egyházban az egyház megdicsőülését jelképezi, a megtisztult és a mennyországba érkezett halottakra emlékeznek ekkor.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Keresztrejtvény – 16.08.19. Mikor van a következő újhold? Agytorna 122. forduló Hogyan írjuk helyesen: rizs vagy rízs? Mennyi ideig tartott a világ leghosszabb vizelési ingere? Agytorna 222. forduló Május 27. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: jojó vagy jojo? Hogyan írjuk helyesen: bögre vagy bőgre? Hogyan írjuk helyesen: nedvesítsd vagy nedvesitsd?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.