Mióta oltanak mumpsz ellen?

1991 óta

oltas vedooltas

A mumpsz vagyis járványos fültőmirigy gyulladás (parotitis epidemica) ellen is kapnak védőoltást 1991-től a 15 hónapos gyermekek. Ezt egy kombinált készítménnyel valósítják meg, amely a mumpsz mellett a kanyaró és a rózsahimlő ellen is véd. 11 éves korban, vagyis jelenleg az általános iskola hatodik osztályában ezt az MMR oltást megismétlik.

A mumpsz egy vírusos fertőző betegség, ami cseppfertőzéssel terjed. A cseppfertőzés azt jelenti, hogy köhögés, tüsszentés, beszéd közben a levegőbe jutó porlasztott nyálcseppek terjesztik a kórokozót. A fertőzés következtében az arc jellegzetesen megdagad és fájdalmas lesz a nyálmirigyek duzzanata miatt. A betegség kísérőjeként fejfájással, hányással, aluszékonysággal járó agyhártyagyulladás is kialakulhat. Ritka szövődményként heregyulladás következhet be, ami akár a nemzőképesség elvesztését is okozhatja.

Az alkalmazott védőoltásban élő, gyengített vírusok vannak, amelyek a kórokozóhoz hasonlóan hatnak az immunrendszerre. Lázzal, kiütéssel, nyálmirigy duzzanattal járó oltási betegség léphet fel. Magyarországon a hetvenes években még évente több mint harmincezer volt átlagosan a megbetegedések száma, de az elmúlt három évben ez 200 alá csökkent.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Illem: Egy nő lép be egy szobába, ahol férfiak vannak. Ki köszön előre? Lehet-e kötelező az alkoholvizsgálat a munkahelyen? Miért nyomja le Lagzi Lajcsi rezsibalhéja a menekültválságot? Keresztrejtvény – 16.03.09. Hogyan írjuk helyesen: fent vagy fennt? Mikor van Auguszta névnap? Milyen eredetű a gleccser szavunk? Balogh családnév – mi az eredete, jelentése? Illem: két férfi és két nő megy az étterembe, ki lép be először és ki lép be utoljára? Szilágyi családnév – mi az eredete, jelentése?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.