Mióta oltanak mumpsz ellen?

1991 óta

oltas vedooltas

A mumpsz vagyis járványos fültőmirigy gyulladás (parotitis epidemica) ellen is kapnak védőoltást 1991-től a 15 hónapos gyermekek. Ezt egy kombinált készítménnyel valósítják meg, amely a mumpsz mellett a kanyaró és a rózsahimlő ellen is véd. 11 éves korban, vagyis jelenleg az általános iskola hatodik osztályában ezt az MMR oltást megismétlik.

A mumpsz egy vírusos fertőző betegség, ami cseppfertőzéssel terjed. A cseppfertőzés azt jelenti, hogy köhögés, tüsszentés, beszéd közben a levegőbe jutó porlasztott nyálcseppek terjesztik a kórokozót. A fertőzés következtében az arc jellegzetesen megdagad és fájdalmas lesz a nyálmirigyek duzzanata miatt. A betegség kísérőjeként fejfájással, hányással, aluszékonysággal járó agyhártyagyulladás is kialakulhat. Ritka szövődményként heregyulladás következhet be, ami akár a nemzőképesség elvesztését is okozhatja.

Az alkalmazott védőoltásban élő, gyengített vírusok vannak, amelyek a kórokozóhoz hasonlóan hatnak az immunrendszerre. Lázzal, kiütéssel, nyálmirigy duzzanattal járó oltási betegség léphet fel. Magyarországon a hetvenes években még évente több mint harmincezer volt átlagosan a megbetegedések száma, de az elmúlt három évben ez 200 alá csökkent.