Mióta munkaszüneti nap augusztus 20.?

1891 óta

Budapest tuzijatek

A legrégebbi magyar ünnep, a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepe, államalapító Szent István ünnepe. Augusztus 15-ét vagyis Nagyboldogasszony napját nyilvánította ünneppé I. István, mert ezen a napon ajánlotta fel az országot Szűz Máriának. Szent László király változtatta meg az ünnep dátumát augusztus 20-ra. 1083-ban ezen a napon avatták szentté I. Istvánt. I. Lajos uralkodásától egyházi ünnep volt ez a nap. 1771-ben Mária Terézia Bécsbe, majd Budára hozatta a Szent Jobbot, és innentől augusztus 20-án körmenetben vitték végig a városon.

Az 1848-as szabadságharc leverése után sokáig nem lehetett megtartani ezt az ünnepet, mert Szent István volt a független magyar állam jelképe. 1860-ban tüntetéssé vált az ünneplés. Az ünnep vallási és nemzeti tartalma miatt a kommunista hatalom számára nem volt vállalható. Ezért az új kenyér ünnepének nevezték el, 1949. augusztus 20-ra tették az új, szocialista államalapítást, vagyis az új alkotmány hatályba lépését. 1950-ben a Népköztársaság ünnepévé nyilvánította az Elnöki Tanács.

1989-ben, a rendszerváltással felelevenedtek a régi szokások, újra megrendezték a Szent Jobb körmenetet. 1991. március 5-én a nemzeti ünnepek közül augusztus 20-át tették meg a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepének.Keresztrejtvény – 16.11.28. Ötöslottó nyerőszámok az 5. játékhéten 2016-ban Hogyan írjuk helyesen: mamut vagy mammut? Hogyan írjuk helyesen: lakosú vagy lakosu? Mikor van Imre névnap? Mit viseljek az uszodában? Mikor van Béla névnap? Paradicsom fagyasztása: hogyan kell fagyasztani, meddig marad ehető a paradicsom? Hogyan írjuk helyesen: pusztító vagy pusztitó? Hogyan írjuk helyesen: egyelőre vagy eggyenlőre?