Mióta munkaszüneti nap augusztus 20.?

1891 óta

Budapest tuzijatek

A legrégebbi magyar ünnep, a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepe, államalapító Szent István ünnepe. Augusztus 15-ét vagyis Nagyboldogasszony napját nyilvánította ünneppé I. István, mert ezen a napon ajánlotta fel az országot Szűz Máriának. Szent László király változtatta meg az ünnep dátumát augusztus 20-ra. 1083-ban ezen a napon avatták szentté I. Istvánt. I. Lajos uralkodásától egyházi ünnep volt ez a nap. 1771-ben Mária Terézia Bécsbe, majd Budára hozatta a Szent Jobbot, és innentől augusztus 20-án körmenetben vitték végig a városon.

Az 1848-as szabadságharc leverése után sokáig nem lehetett megtartani ezt az ünnepet, mert Szent István volt a független magyar állam jelképe. 1860-ban tüntetéssé vált az ünneplés. Az ünnep vallási és nemzeti tartalma miatt a kommunista hatalom számára nem volt vállalható. Ezért az új kenyér ünnepének nevezték el, 1949. augusztus 20-ra tették az új, szocialista államalapítást, vagyis az új alkotmány hatályba lépését. 1950-ben a Népköztársaság ünnepévé nyilvánította az Elnöki Tanács.

1989-ben, a rendszerváltással felelevenedtek a régi szokások, újra megrendezték a Szent Jobb körmenetet. 1991. március 5-én a nemzeti ünnepek közül augusztus 20-át tették meg a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepének.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mi az értelme különböző tárgyakat tenni a macskánkra? Keresztrejtvény – 16.04.03. Hogyan írjuk helyesen: súlytalan vagy sulytalan? Mikor van Kelemen névnap? Keresztrejtvény – 16.05.25. Hogyan írjuk helyesen: déjà vu vagy déjá vu? Hogyan írjuk helyesen: sohasem vagy soha sem? Mi a címe a képnek? Mikor van Rezső névnap? Mikor van Izidor névnap?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 1 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  1. 2016 április 25-i Bubba kérdés válaszában 1897 volt megjelölve választható évnek.