Mióta hivatalos nyelv a magyar?

1844 óta

 

magyar_nyelv

Az 1836. évi III. törvénycikk az egyik hivatalos nyelvvé tette a magyar nyelvet, míg az 1844. évi II. törvénycikk tette kizárólagos hivatalos nyelvvé a magyar nyelvet.
1844-től minden törvényt magyar nyelven alkotnak, valamint magyar lett az országgyűlés nyelve, az iskolai oktatás ezután magyar nyelven folyt, a hivatali ügyintézések nyelve is a magyar lett.

A nemzetiségi nyelvek használatát még a nem magyar nyelvű megyékben sem engedélyezték. Azonban a kisebbségek nem voltak hajlandó beletörődni ebbe. Szinte minden országgyűlésen hangzott el olyan megjegyzés, ami sértő volt a kisebbségekre.

Bessenyei György már 1778-ban is sürgette, hogy magyar nyelven lehessen művelődni. 1772-re tehető a felvilágosodás hazai megindulása. Azt tartották, hogy a szellemi élet csak akkor lendülhet fel, ha magyar nyelven lehet művelődni. Azonban ebben az időben anyanyelvünk nem volt elég árnyalt a latin és a német mellett. 1792-ben a közép- és felsőoktatásban kötelező tantárgy lett a magyar nyelv. Elkezdődött a nyelvújító harc, aminek nagy alakja Kazinczy Ferenc volt.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Agytorna 180. forduló Hogyan írjuk helyesen: 8-cal vagy 8-al? Hogyan írjuk helyesen: ifjúság vagy ifjuság? Hogyan írjuk helyesen: kedély vagy kedéj? Ki építette az Országházat? Hogyan írjuk helyesen: Indiai-óceán vagy Indiai óceán? Hogyan írjuk helyesen: fejt vagy felyt? Mikor van Klára névnap? Mikor van Olimpia névnap? Keresztrejtvény – 10.27.

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.