Mióta élnek cigányok Magyarországon?

A honfoglalás óta.

cigány

Vitatott kérdés, hogy mióta élnek cigányok Magyarországon. Egyes történészek szerint a honfoglalókkal együtt jöttek, míg más elképzelések az 1205 és 1235 közötti évekre teszik az érkezésüket. Nagyobb számban a 14-15. században települtek be. Míg Nyugat-Európában a késő középkorban már cigányellenes törvények születtek, addig Magyarországon megtűrték, esetenként támogatták őket.
Mária Terézia és II. József az erőszakos asszimilációra törekedtek, igyekeztek a cigányokat letelepíteni, a vándorlásukat felszámolni, paraszti életmódra nevelni őket.
Habsburg József főherceg fontosnak tartotta az integrációjukat, saját birtokán próbált cigányokat letelepíteni. 1893-ban országos cigány összeírást tartottak.
1900 és 1940 között leginkább mezőgazdasági munkából, napszámból, bérmunkából próbáltak megélni.
Az 1960-as évek végén szociológiai kutatások indultak a cigánysággal kapcsolatban. Az 1970-es évek elején Kemény István reprezentatív kutatást végzett, melynek során a cigánykérdést társadalmi rétegződési problémaként határozta meg.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Kocsis családnév – mi az eredete, jelentése? Szeptember 20. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: periodikus vagy periódikus? Június 30. – miről nevezetes? December 30. – miről nevezetes? Mikor van Eliza névnap? Váradi családnév – mi az eredete, jelentése? Hogyan írjuk helyesen: integrál vagy beintegrál? Mióta használunk kanalat? Hogyan írjuk helyesen: Strasbourg vagy Strassbourg?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.