Mióta élnek cigányok Magyarországon?

A honfoglalás óta.

cigány

Vitatott kérdés, hogy mióta élnek cigányok Magyarországon. Egyes történészek szerint a honfoglalókkal együtt jöttek, míg más elképzelések az 1205 és 1235 közötti évekre teszik az érkezésüket. Nagyobb számban a 14-15. században települtek be. Míg Nyugat-Európában a késő középkorban már cigányellenes törvények születtek, addig Magyarországon megtűrték, esetenként támogatták őket.
Mária Terézia és II. József az erőszakos asszimilációra törekedtek, igyekeztek a cigányokat letelepíteni, a vándorlásukat felszámolni, paraszti életmódra nevelni őket.
Habsburg József főherceg fontosnak tartotta az integrációjukat, saját birtokán próbált cigányokat letelepíteni. 1893-ban országos cigány összeírást tartottak.
1900 és 1940 között leginkább mezőgazdasági munkából, napszámból, bérmunkából próbáltak megélni.
Az 1960-as évek végén szociológiai kutatások indultak a cigánysággal kapcsolatban. Az 1970-es évek elején Kemény István reprezentatív kutatást végzett, melynek során a cigánykérdést társadalmi rétegződési problémaként határozta meg.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: azonosító szám vagy azonosítószám? Hogyan írjuk helyesen: folyik vagy follyik? Mikor van Irma névnap? Hogyan írjuk helyesen: ás vagy ásik? Keresztrejtvény – 16.10.06. Melyek voltak a 6. hét (február 2-8.) legolvasottabb hírei 2015-ben? Hogyan írjuk helyesen: elnyűtt vagy elnyütt? Mit jelent a KRESZ szó? Hogyan írjuk helyesen: kézre álló vagy kézreálló? Ki volt az első, széles körben is ismert anorexiás ember?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.