Milyen volt Czeizel Endre temetése?

czeizel_endre_mti

2015. szeptember 11-én, családja, barátai és tisztelői búcsúztatták az Óbudai temetőben a hosszú, türelemmel viselt betegsége után elhunyt Czeizel Endrét.

Forrás: Twitter
Forrás: Twitter

 

24.hu/Berecz Valter
24.hu/Berecz Valter

1959-től az Országos Közegészségügyi Intézetben a Humángenetikai és Teratológiai Osztály munkatársa lett. Mellékállásban a János Kórházban dolgozott, 1973-ig mint a szülészeti osztály családtervezési tanácsadója, majd 1973-tól főorvosként vezette a humángenetikai és teratológiai laboratóriumot (1984-től osztályt). Ekkor lett a WHO központ igazgatója is – áll a Wikipedia szócikkében.

Czeizel Endre 1973 óta végzett genetikai tanácsadást, kidolgozta  az úgynevezett magyar módszert, az 1980-as években pedig az optimális családtervezési modellt, majd szolgáltatást. Ennek  keretében elsőként a családtervezési alkalmasságot tisztázzák, a  második lépés a fogamzásra történő három hónapos felkészülés, a harmadik lépésben a fogamzás optimális körülmények közötti elérése után a korai terhesség fokozott védelmét segítik elő. Magyarországon több mint 75 ezer “Czeizel-bébi” született.

Még több fotó itt >>>