Milyen egyházi szokások vannak farsangkor?

A farsangolás közepette legalább három fontos dátum is megjelenik, amely a keresztény egyházhoz köthető.

Magyarországon a farsangi szezon január 6-tól, vagyis vízkereszt napjától tart egészen húshagyókeddig. Utóbbinak nincs pontos naptári dátuma, mozgó ünnep, időpontja a húsvét keltezésétől függ, attól visszafelé számolva a hetedik vasárnap utáni kedd.

Jelmezbe öltözött résztvevõk a Szentendrei Karnevál – Farsangfarka Fesztivál elnevezésû rendezvényen (MTI Fotó: Mónus Márton)

A vízkereszt Jézus felnőttkori megkeresztelésére utal, ahogyan első csodatételéről (a vizet borrá változtatta), illetve születése után a napkeleti bölcsek látogatásáról is ekkor emlékeznek meg.

Gyertyaszentelő Boldogasszony napja, február 2: Szűz Mária 40 nappal a születése után bemutatta Jézust a jeruzsálemi templomban. Magyarországon ilyenkor gyertyát szokás szentelni.

Húshagyókedd: ez a farsang utolsó napja, ezután a hamvazószerdával kezdetét veszi a nagyböjt, emlékezve arra, hogy Jézus 40 napig megvonta az ételt magától.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mikor van Rikárdó névnap? Hogyan írjuk helyesen: lehet-e vagy lehete? Hogyan írjuk helyesen: husi vagy húsi? Október 17. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: jólesik vagy jól esik? Mi a címe a képnek? Hogyan írjuk helyesen: bent vagy bennt? Agytorna 94. forduló Mi a címe a képnek? Mikor van Vilmos névnap?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.