Mikor van Zsófia névnap?

Május 15., szeptember 17.

Cannes-i filmfesztivál

Sophie Marceau (Párizs, 1966. november 17. –) francia színésznő, aki olyan sikerfilmekben szerepelt, mint A rettenthetetlen és A világ nem elég című James Bond film. A tinédzser Sophie 1980 februárjában hiába keresett, nem talált magának semmilyen munkát nyárra. Édesanyjával akadtak rá véletlenül egy magazin hirdetésére, amely reklámokhoz keresett tiniket. Marceau jelentkezett, és készült is néhány kép róla. Szerencséjére Françoise Menidrey épp szereplőket keresett egy új Claude Pinoteau-filmhez, a Házibulihoz. Egy hónappal később be is hívták szereplőválogatásra, melyen édesapjával jelent meg. Az első válogatáson nagyon jól szerepelt, és a film rendezője Claude Pinoteau biztos volt abban, hogy neki fogja adni a főszerepet. A forgatás július 17-én kezdődött, és be is fejeződött a nyári szünet végére. A Gaumont Film Company javaslatára Sophie ekkor változtatta meg nevét a Maupu-ról Marceau-ra.

 

Zsófia görög eredetű női név, amelynek jelentése: bölcsesség.

A 2000-es években 4-9. leggyakoribb női név volt Magyarországon a Zsófia, amelynek beceneve a Zsóka.

Híres Zsófiák: Báthory Zsófia, I. Rákóczi Ferenc édesanyja, Zsófia magyar királyi hercegnő, Fodor Zsóka színésznő, Kapócs Zsóka színésznő, Sophie Bremmer amerikai színésznő, Sophia Bush amerikai színésznő, Sofia Coppola amerikai filmrendező, Sophie Marceau francia színésznő. 

Szépségkirálynőként lett ismert Kapócs Zsóka, aki a fotózások, a modellkedés és a televízió után a színészet iránt kezdett érdeklődni. Játszott a Karinthy Színházban, önálló estjével pedig rendszeresen lépett fel a Thália Színházban. A Budapesti Operettszínházban az Abigél musicalben debütált, Horn Mici szerepében. 2014-ben feleségül ment Habony Árpádhoz, a miniszterelnök tanácsadójához, ám házasságuk csupán 6 napig tartott. 2015-ben bár a válási procedúra még nem ért végett, úgy döntött, hogy Los Angelesben kezd új életet.

Fébert Zsófia ifjú festő, grafikus készíti a Startlap Bubba-meséinek illusztrációit.  Az 1997-es születésű Fébert Zsófia első kiállítása Veszprémben volt Lélektükör címmel.

 

Zsófia névnap - Fébert Zsófia

Fébert Zsófia Bubba mese illusztráció részlet

 

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?