Mikor van Zelmira névnap?

Február 21-én és április 21-én.

Zelmira névnap - Operaház Nápoly

A nápolyi opera épülete belülről, ahol a Zelmira című operát először bemutatták
(photogolfer / Shutterstock.com)

Zelmira névnap _Rossini
Rossini, a Zelmira név esetleges kitalálója?

Női nevünk eredete bizonytalan. Írói névadásnak tartják, Rossini és Gluck operájában fordult elő először. Olaszban a Gelmiro férfinév név női párja. A Gelmiro név egyik eredete szerint vizigót, jelentése: győzelem+híres. Másik eredet szerint arab név, jelentése: fénylő, ragyogó.

Híres Zelmira: Gioacchino Rossini Zelmira című operája.

A Zelmira Rossini kétfelvonásos operája, melyet 1822-ben mutattak be Nápolyban, a San Carlo operaházban. A Teatro di San Carlo Olaszország egyik legjelentősebb zenei intézménye, melyet 1737-ben mindössze nyolc hónap alatt építettek fel 100.000 aranydukátért. A Nápolyi Királyság legszebb és legnagyobb színháza volt. Abban az időben a színházak fontos szerepet töltöttek be: az arisztokrácia találkozóhelye volt és a királyi udvar reprezentációjának egyik eszköze. Az 1816. évi tűz után még díszesebben építették újjá. 1815-22 között Rossini volt az opera karmestere és művészeti vezetője. Ezalatt több művét mutatták be, többek között a Zelmirát is. A darabban Zelmira Polidórosz leszboszi király lánya, Ilosz Trója királyának a felesége. A Zelmira megírása után Rossininek el kellet hagynia Nápolyt szerelmével, aki előzőleg a színház impresszáriójának volt a szeretője.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap? 

 

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mikor van Herman névnap? Hogyan írjuk helyesen: régió vagy régio? Október 31. – miről nevezetes? Június 25. – miről nevezetes? Szokott a harkály menyétet szállítani a hátán? Szabad petárdázni szilveszterkor Magyarországon? Mikor van Konrád névnap? Terroristák-e az iszlám fundamentalisták? Sport nélkül mennyi kalóriát éget el az ember egy nap? Milyen eredetű a kölyök szavunk?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.