Mikor van Veronika névnap?

Január 13-án.

veronika

 

Valamint január 12-én, 19-én és 24-én, február 4-én és 27-én, július 9-én.

Eredetére és jelentésére vonatkozóan kétféle lehetőséggel találkozunk. Vagy görög-latin eredetű, győzelmet hozó jelentéssel, vagy latin-görög eredetű, jelentése igaz és ikon.

Híres Veronikák: Marék Veronika író, Kincses Veronika operaénekes, Giuliani Szent Veronika kapucinus apáca, Wappler Veronika újságíró. Veronikának hívják azt a gyönyörű növényt is, amit a képen látunk.

Olaszul, angolul Veronica, németül Veronika.

Egy apokrif irat szerint, mely a Bibliához kapcsolódik, Veronika egy kendőt nyújtott át Jézusnak. Jézus ekkor a Golgota hegyére ment, hátán a kereszttel. Megtörölte véres, verejtékes arcát a kendőbe, ezért úgy tartják, hogy a kendőn kirajzolódott a képmása. Ezt a kendőt nevezték később veronikának, amely a latin vera (igaz) és icon (kép) szavakból áll. Ebből adódik a Veronika név másik jelentése.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: demokrácia vagy demokrácija? Mi a címe a képnek? Melyek a legnépszerűbb kaposvári magánrendelések? Hogyan írjuk helyesen: letölt vagy letőlt? Ötöslottó nyerőszámok a 43. játékhéten 2016-ban Hogyan írjuk helyesen: indít vagy indit? Hagyma fagyasztása: hogyan fagyasztható, meddig ehető a hagyma? Ötöslottó nyerőszámok a 7. játékhéten 2016-ban Hogyan írjuk helyesen: ízes vagy izes? Hogyan írjuk helyesen: alacsony árak vagy olcsó árak?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 1 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  1. Veronika kendőjének története, mellyel Jézus verejtékét és vércseppjeit letörölte a korabeli hagyományokból maradt ránk. Apokrif iratokban maga a kendő ereklyévé válásának története nem szerepel. Egyes apokrif iratok, a kendő további sorsát és Veronika aktuális női megfelelőit említik.