Mikor van Valentin névnap?

Február 14.

A latin Valentin, Valentinus névből ered, melynek jelentése erős, egészséges. Február 14-én ünneplik – főleg az angolszász országokban – a szerelmesek napját, azaz a Valentin napot.

A Valentin igen ritka név volt, a 2000-es években, ellentétben magyar változatával, a Bálinttal.

Híres Valentinok: Novák Valentin író, költő, Valentin Miculescu román labdarúgó, Valentino Rossi olasz motorversenyző, Valentin Vasziljovics Szilvesztrov ukrán zeneszerző.

Szent Valentin a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziások védőszentje is egyben. Névnapján, február 14-én a szerelmesek megajándékozzák egymást, illetve szokás ilyenkor szerelmes üzeneteket is küldeni.

Milyen napra estik Valentin nap 2022-ben
Valentin nap, a szerelmesek ünnepe 2024-ben szerdára esik. Fotó: Getty Images

Magyarországon Bálint napként szokták emlegetni, minthogy a Valentin magyarított változata a Bálint. Nem ritka, hogy ilyenkor különböző lapokban, rádióadókon, vagy netes portálokon is szerelmes üzenetet küldenek egymásnak az emberek. Ez a szokás innen ered: Valentint, mielőtt keresztény hite miatt II. Claudius császár idején kivégezték, a hite erejével a legenda szerint a börtönőre vak lányának visszaadta a látását.látóvá tette. Mielőtt kivégezték – éppen február 14-én – búcsúzóul üzenetet küldött a lánynak.

A Valentin-napot minden évben február 14-én ünneplik, 2024-ben ez a nap szerdára esik. Szerte a világon kulturális, vallási és kereskedelmi ünnepként tartják számon.
 

Ha az ünnep eredetét nem is tartjuk számon, a Valentin-naphoz kapcsolódó szokásokat annál inkább.

via GIPHY

A szerelmesek ugyanis ilyenkor a személyes üzenetek mellett ajándékokkal – leggyakrabban édességgel, virággal – kedveskednek a párjuknak.