Mikor van Valentin-nap és mit ünneplünk ezen a napon?

A Valentin-napot minden évben február 14-én ünneplik, 2022-ben ez a nap hétfőre esik. Szerte a világon kulturális, vallási és kereskedelmi ünnepként tartják számon.

A Valentin-nap vallási eredete leginkább a feledés homályába merült, Magyarországon kevesen ismerik a történetét – ráadásul többféle teória, és legenda is kering körülötte. 

A legismertebb ezek közül, hogy  Valentin – mielőtt keresztény hite miatt II. Claudius császár idején kivégezték -, a hite erejével a börtönőre vak lányának visszaadta a látását. A legenda szerint kivégzése előtt – éppen február 14-én – búcsúzóul üzenetet küldött a lánynak, ezen az állt: “A Te Bálintod.”  Ez az üzenetküldések elterjedésének leggyakoribb magyarázata.

Milyen napra estik Valentin nap 2022-ben
Valentin nap, a szerelmesek ünnepe 2022-ben hétfőre esik. Fotó: Getty Images

Ha az ünnep eredetét nem is tartjuk számon, a Valentin-naphoz kapcsolódó szokásokat annál inkább. Nem véletlenül hangsúlyoztuk a bevezetőben a kereskedelmi ünnepet:  a szerelmesek ugyanis ilyenkor a személyes üzenetek mellett ajándékokkal – leggyakrabban édességgel, virággal – kedveskednek a párjuknak.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Január 11. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: szelídít vagy szelidít? Hogyan írjuk helyesen: belülre vagy belűlre? Május 1. – miről nevezetes? Hogyan lehet kezelni a koronavírust? Mi a címe a képnek? Agytorna 133. forduló Keresztrejtvény – 16.11.26. Hogyan írjuk helyesen: integrál vagy beintegrál? Hogyan írjuk helyesen: egész szám vagy egészszám?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.