Mikor van Teréz névnap?

Október 15.

A görög eredetű Terézia rövidülése. Jelentése: arató, szüretelő, vadásznő.

Híres Terézek: Kalkuttai Boldog Teréz, Harangozó Teri énekesnő, Horváth Teri magyar színésznő, Tordai Teri színésznő, Csillag Teréz színésznő.

 

teréz-névnapTeréz anya áldozatos munkájáról, a kalkuttai (India) szegényeiért tett erőfeszítéseiről lett világszerte ismert. Azt kevesen tudják, hogy a római katolikus apáca Európában, Szkopjéban született, Agnes Gonxha Bojaxhiu néven. Mikor megszületett, 1910-ben, hazája még az Oszmán Birodalom része volt. Jezsuitákkal került Indiába, szerzetesrendet alapított, neve ma már egyet jelent a szegények megsegítésével. Tetteiért Nobel-békedíjat is kapott. Képünkön, mely az 1930-as években készülhetett, a fiatal Agnes látható, még mielőtt Teréz anya vált belőle.

 

 

 Ez is érdekelhet:

Milyen névnap van ma és holnap?

Keresztrejtvény – 16.05.04. A nap, amikor a Queen magyar népdalt játszott Tudod, hogyan tálald a fagyit, hogy mindenki le legyen nyűgözve? Hogyan írjuk helyesen: Merkúr vagy Merkur? Mikor van Egyed névnap? Keresztrejtvény – 16.02.13. Mikor van Károly névnap? Keresztrejtvény – 16.10.22. Hogyan írjuk helyesen: négykerék-meghajtású vagy négy kerék meghajtású? Keresztrejtvény – 09.17.