Mikor van Tamás névnap?

Március 7-én, december 21-én, december 29-én.

izzo

Thomas Alva Edison találmánya: az izzó

Valamint január 28-án, június 22-én, július 3-án és 6-án, augusztus 25-én, szeptember 22-én és október 2-án.

A görög Thomasz=csodálatos szó alakjából és az arameus Teomo=iker szóból ered ez a gyakori férfinevünk.

Külföldi változata például: német, angol, francia Thomas,

Híres Tamások: Darnyi Tamás úszó, Esze Tamás hadvezér, Náray Tamás divattervező, stylist, Vitray Tamás újságíró, riporter, Tom Cruise amerikai színész, Cseh Tamás előadóművész, Thomas Alva Edison amerikai feltaláló, Jordán Tamás Kossuth-díjas színész, színigazgató, Thomas Mann német író, Juronics Tamás Kossuth-díjas balett-táncos, koreográfus, Aquinói Szent Tamás.

Edison távírótiszt volt Bostonban, de érdekelték a természettudományok. Nagyszerű tervei voltak, de laboratóriumra lett volna szüksége, így átköltözött New Yorkba, hogy jól fizetőbb állást találjon. Megjavított egy meghibásodott távírószerkezetet így nyerte el új állását és támogatták találmányai kivitelezés. Legnagyobb jelentőségű találmánya a szénszálas izzólámpa volt. (a képen nem szénszálas izzó van). Ez gazdaggá és világhírűvé tette őt. Magát nem kímélve, akár 30 órát is dolgozott egyfolytában. Hihetetlen, de Amerikában 1200, külföldön 2000 szabadalma van.

A Tamás névnaphoz kötődik a “tamáskodik” kifejezés. A Bibliából ismert történet szerint Tamás kételkedett Jézus feltámadásában. Hitetlenkedett. Innen ered a “hitetlen Tamás” kifejezés is.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?