Mikor van Szaniszló névnap?

Április 11.

 

A szláv Stanislav férfinévből származik, jelentése: állhatatosság, szilárdság és dicsőség.

Híres Szaniszlók: Szent Szaniszló Lengyelország védőszentje, I. Szaniszló lengyel király, Puchner Antal Szaniszló császári és királyi lovassági tábornok.

A térítésekhez és a nyugatról magával hozott reformok megvalósításához 1072-ben látott neki a püspökké kinevezett Szaniszló, akinek Szentté avatása csak 1229-ben indult meg. A püspök halálával kapcsolatban két elmélet létezik. Az egyik szerint Szaniszló kiközösítette II. Boleszlávot, ezért a király megölette és megcsonkította a felségárulót. A másik szerint Szaniszló bűnt követett el, ami miatt Boleszláv haragra gyúlt és elrendelte a püspök kivégzését. A 14. századtól kezdve a lengyel királyokat Szent Szaniszló sírja mellett koronázták meg.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?

Kik a legnépszerűbb magán gyermekspecialisták? Hogyan írjuk helyesen: növekvő hőmérséklet vagy melegedő hőmérséklet? Milyen érmet kapott Athénban az első magyar olimpiai bajnok, Hajós Alfréd? Meddig állt az első vasfüggöny Magyarország déli határain? Hogyan írjuk helyesen: durván vagy dúrván? Mikor van Medárd névnap? Keresztrejtvény – 16.06.25. Hogyan írjuk helyesen: strasbourgi vagy strassbourgi? Melyik ülésben ülve van a legtöbb esélyünk túlélni egy repülőbalesetet? Mikor van Bálint névnap?