Mikor van Rozália névnap?

Szeptember 4.

Normafa_Keleti_Gusztáv_1834-1902

A Normafa Keleti Gusztáv (1834-1902) festményén.

Rozália a Róza név olasz eredetű továbbképzése, amelynek jelentése: rózsácska.

Schodelné Klein Rozália az első nemzetközileg is jelentős magyar opera énekesnő volt, a XIX. század első felében. Róla nevezték el a budai Svábhegyen a Normafát. Ez egy hatalmas bükkfa volt, mely alatt az 1840-től az énekesnő és baráti társasága – köztük új szerelme, Nyáry Pál, Nyáregyháza akkori főjegyzője – találkoztak és időtöltésként verseket szavaltak és énekeltek. Az énekesnő Bellini Norma című operájából egy alkalommal előadta itt Norma áriáját, mely annyira tetszett társaságának, hogy úgy határoztak, elnevezik a bükköt Normafának. Schodelné Klein Rozália 43 évesen, éppen a születésnapján halt meg.

Normafa_1900

A Normafa 1900-ban

Normafa_1912

A Normafa egy 1912-ben feladott képeslapon

Normafa_ma

Az egykori Normafa helye napjainkban is kedves kirándulóhelye a fővárosiaknak; közelben a Libegő, a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút, a János-hegyi Erzsébet-kilátó és a Fogaskerekű.

További híres Rozáliák: Gergely Rozália színésznő, Kóka Rozália mesemondó, Lovas Rozália színésznő, Rekita Rozália színésznő, Schodelné Klein Rozália operaénekes, Rozália-hegység, Rozália királykisasszony mesehős.

 

 

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mikor van Sára névnap? Április 3. – miről nevezetes? Mi a címe a képnek? Ötöslottó nyerőszámok a 3. játékhéten 2017-ben Hogyan írjuk helyesen: nyilván vagy nyílván? Mi volt korábban a Fővám tér (Budapest) neve? Mi a különbség a menedékkérő és a menekült között? Hogyan írjuk helyesen: fejt vagy felyt? Mészáros családnév – mi az eredete, jelentése? Hogyan írjuk helyesen: nemsoká vagy nem soká?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.