Mikor van Rómeó névnap?

Február 7.

Romeo és Júlia balkonja veronában

Rómeó és Júlia erkélye Veronában 

A latin Romaeus név olasz formája, a jelentése római vagy a Római Birodalomból származó. A késő középkorban így hívták a Rómába vagy a Szentföldre zarándoklókat is.

A 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb férfi név között, kivéve 2009-et, amikor a 95. leggyakrabban adott férfinév volt.

Híres Rómeók: Rómeó – Shakespeare Rómeó és Júliájában, Szentgyörgyi Rómeó aerobic edző (sportaerobic hatszoros világbajnok és kétszeres Európa-bajnok a Magyar Válogatott tagjaként trió kategóriában és Világjáték győztes), ezt a nevet viseli a világ egyik legismertebb olasz autómárkája, az Alfa Romeo is.

Rómeó Shakespeare Rómeó és Júlia című tragédiájának színre vitelét követően a szerelmes férfi egyik jelképe lett. A főszereplők két ellenséges veronai család gyermekei, s a történet kettejük végzetes szerelméről szól. Családjaik találkozni sem engedik őket, titokban kénytelenek szerelmüket ápolni. Júliát ráadásul máshoz – Parishoz – akarják nőül kényszeríteni, mire olyan mérget vesz be, amitől negyvenkét órára tetszhalottá válik. Rómeót előzőleg száműzik Veronából és a távolban éri az eset híre. Mivel azt hiszi, szerelme tényleg meghalt, erős mérget vásárol és rögtön Júlia kriptájába siet, ahol annak gyászoló vőlegényét, Parist találja. Őt megöli párbajban, majd megissza a mérget és meghal ő is, mert nem akar imádott Júliája nélkül élni. A lány azonban ezután felébred a tetszhalott állapotból, s látva a halott Rómeót, megpróbálja megmérgezni magát bánatában, de az üvegcsében nincs már a gyilkos szerből. Szívenszúrja hát magát halott szerelme tőrével. A történet azzal ér véget, hogy családjaik, látva a gyerekek halálát, véget vetnek az ősi viszálynak, s kibékülnek, de ez persze már nem hozhatta vissza Rómeót és Júliát.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?