Mikor van Perpétua névnap?

Március 6-án és 7-én.

Perpetua névnap - perpetua roxa

Perpetua roxa

Latin eredetű női nevünk jelentése állhatatos, örökös, örökké tartó, szakadatlan, szüntelen. A perpetuum mobile – örökmozgó szerkezet is ugyanebből a szóból származik. Napjainkban két magyar ember is létezik, aki azt állítja, birtokában van az örökmozgónak, de nem fedik fel titkukat (az egyikük Egely György).

A Perpétua roxa egy lila virágú gyógynövény, melyet torokgyulladásra, köhögésre, légúti betegségekre ajánlanak.

Híres Perpétua: Szent Perpétua és Szent Felicitász vértanúk, a Septimius Severus-féle üldözés alatt Karthágóban (203) mondtak ellent a hittagadásnak. Perpetua felicitas – örök boldogság szóösszetételként kapcsolódik egybe nevük jelentése.

Perpetua, szereplő a Bridget Jones naplója című angol-amerikai vígjátékban, mely Helen Fielding könyvéből készült. A történetben Perpetua egy tipikus vénlány, Bridget munkatársa, akinek Bridget bemutatja Mark Darcyt (érdekesen).

Perpetua Fancurt a Lunaszkópot feltaláló boszorkány a Harry Potter kortárs fantasy regénysorozatban, melynek szerzője J. K. Rowling.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap? 

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mi a címe a képnek? Mi a címe a képnek? Hogyan írjuk helyesen: gyűlés vagy gyülés? Hogyan írjuk helyesen: intelligens vagy inteligens? Szeptember 26. – miről nevezetes? Mikor van Dömötör névnap? Keresztrejtvény – 16.03.25. Mi a kapibara? Milyen névnapok vannak augusztusban? Keresztrejtvény – 16.06.16.

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.