Mikor van Perpétua névnap?

Március 6-án és 7-én.

Perpetua névnap - perpetua roxa

Perpetua roxa

Latin eredetű női nevünk jelentése állhatatos, örökös, örökké tartó, szakadatlan, szüntelen. A perpetuum mobile – örökmozgó szerkezet is ugyanebből a szóból származik. Napjainkban két magyar ember is létezik, aki azt állítja, birtokában van az örökmozgónak, de nem fedik fel titkukat (az egyikük Egely György).

A Perpétua roxa egy lila virágú gyógynövény, melyet torokgyulladásra, köhögésre, légúti betegségekre ajánlanak.

Híres Perpétua: Szent Perpétua és Szent Felicitász vértanúk, a Septimius Severus-féle üldözés alatt Karthágóban (203) mondtak ellent a hittagadásnak. Perpetua felicitas – örök boldogság szóösszetételként kapcsolódik egybe nevük jelentése.

Perpetua, szereplő a Bridget Jones naplója című angol-amerikai vígjátékban, mely Helen Fielding könyvéből készült. A történetben Perpetua egy tipikus vénlány, Bridget munkatársa, akinek Bridget bemutatja Mark Darcyt (érdekesen).

Perpetua Fancurt a Lunaszkópot feltaláló boszorkány a Harry Potter kortárs fantasy regénysorozatban, melynek szerzője J. K. Rowling.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap? 

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Melyik autó a legdrágább Magyarországon? A község és a falu ugyanazt jelenti? Hogyan írjuk helyesen: ambíció vagy ambició? Keresztrejtvény – 16.08.26. Keresztrejtvény – 11.30. Hogyan írjuk helyesen: színtere vagy szinttere? Mikor van Barbara névnap? Ötöslottó nyerőszámok 40. hét – 2015.10.03. Hogyan írjuk helyesen: stúdió vagy studió? Mi a címe a képnek?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.