Mikor van Mónika névnap?

Május 4.

Santa Monica

Naplemente Santa Monicában

Augusztus 27-én is ünneplik.

Vitatott eredetű de a legvalószínűbb feltételezések szerint a punoktól származik. Jelentése: istennő. Egy másik elmélet szerint görög, míg a harmadik szerint latin eredetű és magányost, illetve intő, figyelmeztető lehet a jelentése.

Híres Mónikák: Erdélyi Mónika műsorvezető, Lamperth Mónika politikus, Hoffmann Mónika énekesnő, Szent Mónika, Hippói Szent Ágoston anyja, az anyák katolikus védőszentje, Monica Bellucci olasz színésznő, Mónica Cruz, spanyol énekesnő. Santa Monica város Kaliforniában (képünkön.)

A 2000-es években a 60-98. leggyakoribb női név.

Mónika neve a katolikus hitvilágban is előfordul, ő az édesanyák védőszentje. Szent Mónika Hippói Szent Ágoston édesanyja volt, az afrikai Tagastében született. Egy pogány patríciushoz adták férjhez, aki nem bánt vele kesztyűs kézzel, ő azonban szeretettel és türelemmel, a hit segítségével tűrte a hűtlenkedést és férje erőszakoskodását. A férfi halála után minden idejét a hitnek szentelte, egyetlen misét sem mulasztott volna el. Fia, Ágoston felé nyilvánult meg azonban leginkább. Újszülöttként megkeresztelte, s mikor felnőve a fiú elhagyta őt, – Rómába ment – az édesanyák másik nagy terhe, a magárahagyottság vett rajta erőt. Azután Ágoston megbetegedett, erről levélben értesítette anyját, aki minden bátorságát összeszedve elhatározta, hogy utánamegy, hogy segítségére legyen a bajban. A hajó azonban félelmetes viharba került, mindenki rettegett, csak Mónika maradt nyugodt. Bátorítani akarta a kapitányt is, aki megkérdezte: ,,Ki vagy te?” Ő visszakiáltotta: ,,Egy anya vagyok, aki a fiához utazik, mert az sokkal nagyobb veszedelemben van, mint ez a vihar.” Mónika meg is találta azután gyermekét és élete végéig csüggött az akkor már szintén a hitnek élő Ágoston szavain, s végül együtt tértek vissza hosszú évek után szülőföldjükre.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: jókedvű vagy jó kedvű? December 17. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: kiír vagy kiir? Agytorna 72. forduló Keresztrejtvény – 16.12.06. Mi az HBO GO? Hogyan írjuk helyesen: alkoholizál vagy alkoholízál? Hogyan írjuk helyesen: szimbólum vagy szinbólum? Mikor van Elza névnap? Mióta lehet okostelefonnal használni a Hipernet 4G hálózatot?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.