Mikor van mindenszentek 2023-ban?

A mindenszentek, vagy a mindenszentek napja egy katolikus vallási ünnep, amit november 1-én tartanak és az üdvözült lelkek emléknapjaként tekintenek rá.

Mindenszentek napja Giannicola di Paolo festményén
Mindenszentek napja Giannicola di Paolo festményén. (Forrás: Arte & Immagini srl/CORBIS/Getty Images)

2023-ban november 1., mindenszentek napja szerdára esik.

Az ünnep mindazokat érinti, akik bebocsáttatást nyertek a mennyek kapuján, legyenek ismert, vagy ismeretlen személyek, tehát, nem csak a kalendáriumban szereplő szentekre vonatkozik.

Általános szokás, hogy mindenszentek napján a temetőkben rendbe teszik, virággal díszítik a sírokat, amelyeken gyertyát gyújtanak a halottak üdvéért. A gyertya fénye az örök világosságot jelképezi, a katolikus egyház szertartása szerint a “temetők nagy keresztjénél” ma is elimádkozzák mindenszentek litániáját és megáldják az új síremlékeket.

Magyarország egyes vidékein ezen a napon harangoztattak a család halottaiért, máshol ételt ajándékoztak a szegényeknek. Sokan úgy tartották, hogy a halottak ezen az éjszakán kikelnek a sírból, ezért a családi lakomán nekik is terítettek, és minden helyiségben lámpát gyújtottak, hogy eligazodjanak a házban. Egyes falvakban ezen a napon választották meg a bírót, fogadták fel a cselédeket – olvasható az MTI összeállításában.

Mindenszentek Magyarországon 2000-ben lett ismét munkaszüneti nap.

A mindenszentek ünnepe előtti napon, október 31-én tartják az eredetileg kelta szokásként indult halloweent, egy nappal később, november 2-án pedig a halottak napját.