Mikor van Miklós névnap?

 December 6-án.

Miklós névnap - Vámos Miklós

Vámos Miklós

Valamint március 21-én, szeptember 10-én és 25-én, november 13-án.

Férfinevünk a görög Nikolaos névből származik, jelentése győzelem+nép.

Rokon nevek: Mikó, Mikes, Mike, Nikolasz.

Más nyelvekben: Nyikolaj (orosz), Mikulás (szlovák), Nicolas (francia).

Híres Miklós: Szent Miklós püspök, a tengerészek védőszentje, az ajándékozás elterjesztője. Barabás Miklós festőművész, Benedek Miklós színművész, rendező, Borsos Miklós szobrász, képzőművész, grafikus, Jancsó Miklós rendező, Mészöly Miklós író, Radnóti Miklós költő, Toldi Miklós hadvezér, Vámos Miklós író, Ybl Miklós építész, Zrinyi Miklós költő, hadvezér. Nikolausz Kopernikusz lengyel csillagász, a heliocentrikus (nap középpontú) világkép leírója.

„Az írás olyan, mint a sztriptíz, bár én a lelkem is megmutatom” – mondja Vámos Miklós, aki 1950-ben született Budapesten. Fontosabb munkái: A csillagok világa, Anya csak egy van, Apák könyve, Márkez meg én, 135 lehetetlen történet, a Lehetetlen című televíziós sorozat beszélgetései művészekkel. „ Nagyon jó volna, ha lehetne Budapesten Tolsztojné reptér vagy bevásárlóközpont” – kéri az író az odaadó művészfeleségek nevében. Nem véletlenül választott regényei egyharmadában női főszereplőt. És van női mondat és van férfi mondat, idős mondat és fiatal mondat.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap? 

 

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: mandiner vagy mandíner? Mi a címe a képnek? Június 20. – miről nevezetes? Balázs családnév – mi az eredete, jelentése? Mi a címe a képnek? Április 11. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: hívandó vagy hivandó? Agytorna 219. forduló Július 29. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: menny (mennyország) vagy meny?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.